Marți, 2 iunie, zi liberă de sărbătoare în Italia, comunitatea de români din regiunea Lazio a sărbătorit „Ziua Copilului” printr-un eveniment organizat la Villa Fornarola, localitatea Pavona (lângă Roma), de către Asociația „Villaggio Romeno”. Sărbătoarea a fost completată de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artista Laura Olteanu și orchestra sa din Bucovina.
Peste 100 de copii au avut parte de un program bogat dedicat lor: jocuri în aer liber, spectacol de magie, dansuri, activități interactive de muzică și desen. Prânzul, floricele de porumb, vată pe băț, au fost oferite de către organizatori.
Dorul de casă cu Laura Olteanu
În timp ce copiii s-au jucat într-un parc special amenajat pentru ei, părinții au putut beneficia de clipe de relaxare și bună dispoziție, asistând la un concert folcloric bucovinean susținut de Laura Olteanu și orchestra sa din Suceava.
Pe lângă o suită de dansuri și melodii din cele mai îndrăgite, precum „Cântă cucu-n Bucovina” sau Ciocârlia, cel mai mare succes l-a avut cântecul cu care artista este cunoscută în toată diaspora, „Acasă-i România”, „un strigăt de rechemare a românilor spre valorile durabile ale ființei lor, țară și neam. Acasă ne simțim cu toții frați pentru că acasă ne este glia, rădăcinile și speranțele”.
După spectacol, Laura Olteanu ne-a vorbit despre cum s-a simțit în mijlocul românilor din Lazio: „A fost o întâlnire minunată cu comunitatea de români de la Roma, mijlocită de buna mea prietenă, doamna Luciana Ludușan. Ca de obicei, e o imensă bucurie să pot împărtăși cu românii de aici aceste emoții care pe toți ne copleșesc, anume dorul de țară, de cei dragi, de rădăcinile de acasă. Oricât de mult ai sta în străinătate, oricât de bine te-ai simți, tot îți lipsesc. Am trăit în Italia din 1999 până în 2006, au fost șapte ani de pribegie. Îmi aduc aminte că nu a fost zi în care să nu mă gândesc la momentul în care mă voi reîntoarce acasă. Mesajul meu pentru cei din Italia, să nu uite, acasă-i România!” VIDEO aici.
Amintiri din copilăria în România
În Italia nu se sărbătorește Ziua Copilului, de aceea mulți români se bucură atunci când pot oferi propriilor fii urări și cadouri, amintindu-și propria copilărie. Iată câteva din gândurile culese printre românii care au participat la eveniment.
„Cele mai frumoase amintiri le am de când îmi petreceam vacanțele la bunici, amintiri pe care nu le pot uita niciodată, indiferent unde m-aș duce. M-aș bucura dacă aș reuși să transmit măcar un sfert din ceea ce am avut eu fetiței noastre. De aceea, în fiecare an, mergem cu ea la bunici, la Buzău, să învețe să se bucure, ca noi, de lucrurile simple”, ne spune Florentina.
Cristian face o comparație între copilăria lui și cea a noii generații: „Nu am doar o amintire frumoasă din copilărie, ci mai multe. Aproape toate din vacanțe, la bunici, la țară. În ziua de azi, copiii au telefoane mereu în mână, nu mai știu ce e copilăria! Noi știam ce e joaca în zăpadă, la curte cu animalele. Aș vrea ca fetița mea să aibă amintiri frumoase de la bunici, atât cât Dumnezeu îi ține în putere! Noi, ca părinți, ținem ca fata noastră să cunoască simtă frumusețea naturii, să cunoască tradițiile românești, să învețe limba română, să știe de România. O urare pentru cei de acasă: ne e dor de voi, ne întoarcem mereu cu drag, inima noastră este acolo, deși suntem aici. Italia e a doua casă, dar România va rămâne mereu pe primul loc”.
„Familia pentru mine e pe primul loc, chiar dacă sunt departe de ei, de peste 20 de ani – ne spune Valeria, originară din Craiova. De 1 iunie, pentru noi era important că ni se spunea La mulți ani! Nu erau cadouri, cum le dăm noi acum copiilor noștri. Cel mai mult le doresc sănătate, că e cea mai importantă. Gândul meu merge acasă, în România. Mi-e dor de cei dragi, îi iubesc enorm, chiar dacă merg destul de des. Am ales viața aici, unde sunt copiii mei, soțul meu care e italian. Cu drag merg acasă în vacanță și la pensie cred că voi merge! Dar acum Craiova e atât de aproape de Roma, încât distanța fizică contează mai puțin”.
Alessandro e italian, căsătorit cu o româncă și e tatăl a doi gemeni. E prima oară când vine la o sărbătoare dedicată copiilor: „La noi, în Italia, nu se sărbătorește ziua copilului. E prima oară când asist la o asemenea serbare și mi-a plăcut mult, totul a fost perfect, copiii s-au simțit bine, sunt fericiți. Amintirile mele din copilărie? La munte sau la mare, când eram în vacanță și nu se mergea la școală! Copilăria noastră era foarte diferită, era mai mult respect față de părinți. Acum nu mai e așa, trebuie să alergi tu după copii. Le doresc copiilor cele mai frumoase lucruri, deși situația din ziua de azi nu e din cele mai bune”.
„Evenimentul a fost o reușită, – a concluzionat gazda evenimentului, Luciana Ludușan – mai ales pentru că mămicile s-au putut bucura de puțin relax, pentru că toți copiii au participat la programul de jocuri. Am beneficiat și de sprijinul unor profesori care predau limba română aici, în comunitate, pentru că ne-am dori ca cei mici să vorbescă aici limba maternâ. Eu am fost un copil rebel, dar cred că toți, într-un fel sau altul, suntem copii. Am avut o copilărie fericită în țară, pentru că am avut parte de părinți extraordinari. Cadouri nu prea primeam, jucării ni le făceam singuri, ne făceam păpuși din păpușoi. Cadoul cel mai de preț era starea de bine. Copiii de azi sunt diferiți, nu mai au acea libertate pe care o aveam noi, la țară, în România, din păcate. M-aș bucura să creez aici o bucățică din România, pentru că, pentru mine, patria înseamnă rădăcinile noastre, familia. Mesajul meu pentru cei de acasă e să nu uite că noi, cei din diaspora, suntem parte din România. Cei de aici sunt mereu cu sufletul acasă”. VIDEO aici.