Soprana Angela Gheorghiu: „România, o țară oribilă pe timpul comunismului iar de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult”

- Conținut sponsorizat -

Într-un recent interviu pentru Corriere della Sera, cel mai citit cotidian din Italia, soprana de origine română Angela Gheorghiu declara: „M-am născut în România, o țară oribilă pe timpul comunismului, iar de atunci lucrurile nu s-au schimbat prea mult”.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născut la 7 septembrie 1965, la Adjud, judeţul Vrancea. A urmat Şcoala de Muzică din Bucureşti şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990), unde a studiat cu Mia Barbu. Vocea unică şi prezenţa scenică au transformat-o curând într-un nume de rezonanţă al scenei lirice internaţionale.

Angela Gheorghiu, căreia i s-a spus „diva”, prin interpretarea unor roluri precum Mimi, Julieta, Butterfly şi Tosca, a confirmat talentul şi originalitatea sa. Vocea ei este considerată de critica internaţională drept o combinaţie între vocile a două celebre cântăreţe de operă, Maria Callas şi Renata Tebaldi.

În interviul publicat de Corriere, soprana povestește despre copilăria sa și despre începuturi:

„Mama era croitoreasă iar tata lucra ca mecanic de locomotivă. În anul 1965, atunci când m-am născut eu, la putere a venit Ceaușescu iar România era o țară oribilă! Eram copil, nu înțelegeam prea multe, mă jucam, cântam, apoi au început toți să-mi dea lecții gratuite de canto. La 14 ani am plecat de la Adjud la București pentru studii. Ceaușescu a căzut chiar anul dinainte de a termina eu Conservatorul, în 1989 și astfel, din fericire, am avut posibilitatea să călătoresc. Nu s-au schimbat prea multe de atunci în țara mea.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Avem corupția în sânge

Apoi, celebra cântăreață de operă își exprimă părerea despre viața politică din prezent și problemele sociale în care se zbate România: „Corupția nu este doar la nivelul clasei politice, ci a intrat în ADN-ul românilor. Ca să te trateze medicii sau preoții pentru un botez, toți primesc bani pe sub mână. Nu se construiesc autostrăzi, școli, spitale, teatre. Țara este împărțită în două: între bătrâni și tineri, care, din fericire mai sunt și ei pe-acolo.”

Marea soprană româncă, apreciată enorm în străinătate, mărturisește: „Am cântat opere în întreaga lume și niciodată în România, vi se pare normal?”

„Cei de la putere cred că interpreții români ar trebui să cânte gratuit în țară, sau pe-aproape. Când am reușit să îl fac pe Placido Domingo să vină în ’94 la București, el a fost plătit, eu nu! Nu sunt apreciați deloc oamenii care reușesc în viață. Primărița Bucureștiului voia să-mi dea cetățenia de onoare a orașului tot ca să-și facă ea imagine, este o femeie care exploatează totul, folosește succesul altora: am refuzat. Același lucru i s-a întâmplat prietenei mele, Simona Halep, campioana de tenis, care a fost însoțită la o ceremonie la stadion și a fost nevoită să asiste la fluierăturile adresate primăriței”, povestește soprana pentru sursa citată.

Pentru declarațiile ei dure și obiective, soprana a fost de multe ori catalogată drept „oaia neagră” în domeniul său de activitate, numită de mulți „Draculina”, varianta feminină a vampirului transilvănean: „Mă amuz de lucrul ăsta, Dracula este o legendă, un personaj inventat, printre altele de un irlandez și nu de un român. De ce nu spune nimeni că am ajutat atât de mulți colegi și regizori?”

- Continuarea după publicitate -

În curând, în Anglia, unde la Royal Opera soprana Angela Gheorghiu este considerată una „de-a casei”, va ieși o autobiografie scrisă împreună cu Jon Tolansky. Despre ea, despre o voce diferită de toate celelalte, chiar și pentru ceea ce are curajul să spună și în afara scenei.