Deși în momentul de față șoferii români pot primi oricum amenzi pentru încălcări care au avut loc în alte state europene, procedura este mai complicată și se bazează doar pe schimbul de informații dintre autoritățile române și cele ale statului unde a avut loc încălcarea legii, mulți șoferi români reușind astfel să scape de plata amenzii.
Acest lucru se va schimba, însă, în viitorul apropiat, anunță ziarul Adevărul, potrivit căruia Ministerul Afacerilor Interne din România lucrează la crearea unui registru național care să conțină toate datele șoferilor români precum și ale mașinilor acestora. Odată creat, acest registru va fi pus la dispoziția autorităților tuturor statelor din Uniunea Europeană, facilitând astfel identificarea și trimiterea amenzilor în România, la domiciliul șoferilor care au încălcat legea în alte state membre UE.
MAI a pus de curând în dezbatere publică proiectul unui Ordin prin care se vor stabili datele de identificare ale vehiculului care se înscriu în Registrul naţional de evidenţă al permiselor de conducere, ale vehiculelor înmatriculate şi ale codurilor armonizate aferente acestora.
„Registrul nu cuprindea toate datele. Practic, se uniformizează datele, se trec nişte coduri, aşa cum sunt în UE. Deocamdată, bazele de date nu sunt interconectate. Acum, schimbul de date, în cazul unor amenzi, se face prin punctul naţional de contact“, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Mai exact, registrul electronic care va fi administrat de Direcţia de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din MAI, va conține datele personale ale posesorilor de permis de conducere, printre care numele, codul numeric personal, domiciliul, poza sau chiar e-mail-ul.
În același timp, în aceeași bază de date vor fi introduse și datele de identificare ale proprietarilor şi deţinătorilor mandataţi ai autovehiculelor, precum şi cele ale maşinilor, care vor fi trecute în registru la prima înmatriculare în România a unui automobil, precum şi la orice schimbare de proprietar.
Ce va conţine registrul naţional?
- (A) numărul de înmatriculare a vehiculului;
- (B) data primei înmatriculări a vehiculului;
- (D) vehicul:
- (D.1) marca;
- (D.2) tipul: – varianta (dacă este disponibilă); – versiunea (dacă este disponibilă);
- (D.3) descrierea comercială;
- (E) numărul de identificare al vehiculului;
- (F) masa:
- (F.1) masa încărcată maxim admisă din punct de vedere tehnic, cu excepţia motocicletelor;
- (G) masa vehiculului în serviciu cu caroseria şi cu dispozitiv de cuplare în cazul unui vehicul de tractare în exploatare, din orice altă categorie în afară de M1;
- (H) perioada de valabilitate, dacă nu este nelimitată;
- (I) data înmatriculării la care se referă acest certificat de înmatriculare:
- (I.1) data emiterii certificatului de înmatriculare;
- (J) categoria vehiculului (dacă este disponibilă);
- (K) numărul omologării de tip (dacă este disponibil);
- (P) motorul:
- (P.1) capacitatea cilindrică (în cm3);
- (P.2) puterea netă maximă (în kW) (dacă este disponibilă);
- (P.3) tipul de combustibil sau de sursă de putere;
- (Q) raportul putere/masă (în kW/kg) (numai pentru motociclete);
- (R) culoarea vehiculului;
- (S) numărul de locuri:
- (S.1) număr de locuri, inclusiv locul conducătorului auto;
- (S.2) număr de locuri în picioare (acolo unde este cazul);
- (V) emisiile de gaze de eşapament:
- (V.7) CO2 (în g/km) (dacă este disponibil);
- (V.9) indicaţii privind categoria de mediu a omologării CE de tip (dacă este disponibilă);
- (X) data următoarei inspecţii tehnice periodice şi dovada trecerii inspecţiei tehnice periodice;
- (Y) seria cărţii de identitate a vehiculului;
- (Z) autoritatea emitentă.
- (Z”) Rezultatul inspecţiei tehnice periodice şi perioada de valabilitate a certificatului de inspecţie tehnică, începând cu 20 mai 2018.