Există persoane care spun că apartenența la un sindicat de sector nu are nici un rol și serveste doar pentru a impune plata unei rețineri ulterioare pe fluturașul de salariu, iar dimpotrivă, persoane care susțin că la un cost foarte scăzut, înscrierea într-un sindicat prezintă multiple beneficii cum ar fi avocatul gratuit, declarația de venituri care se poate face gratuit precum și orice altă practică administrativă.
Sindicatul nu este, cu siguranță, inutil dar nici nu poate oferi servicii în valoare de mii de euro pe an; unele servicii oferite de sindicate sunt gratuite, pentru altele există convenții care permit lucrătorului să beneficieze de anumite reduceri.
Dar principala funcție a sindicatelor rămâne oricum aceea de a reprezenta lucrătorii și de a deveni purtător de cuvânt al drepturilor lor.
În Italia înscrierea la sindicat este o practică foarte frecventă.
Cele mai mari confederaţii sindicale italiene sunt:
- CGIL (Confederaţia Generală Italiană a Muncii),
- CISL (Confederaţia Italiană a Sindicatelor Libere)
- UIL (Uniunea Italiană a Muncii).
Pe lângă aceste confederaţii există numeroase sindicate definite ca „autonome”.
Confederaţiile sindicale sunt structurate în federaţii de categorie. Federaţiile naţionale
încheie contracte colective naţionale de muncă care se aplică tuturor lucrătorilor dintr-un
anumit sector, chiar dacă aceştia nu sunt înscrişi la sindicat.
Lucrătorul nu este obligat să se înscrie la un sindicat, însă dacă intenţionează să facă acest lucru, trebuie să se înscrie la federaţia naţională a categoriei profesionale care se ocupă de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea.
Înscrierea la sindicat se poate realiza după următoarele modalităţi:
a) autorizând angajatorul să le reţină lucrătorilor lunar pe fluturaşul de salariu o cotizație (1%) din salariul lunar brut (care ulterior va fi virată de acesta la organizaţia sindicală de apartenenţă);
b) plătind o cotă direct sindicatului la momentul înscrierii.
Sindicatele oferă, de asemenea, următoarele tipuri de servicii:
- asistenţă legală în litigiile de muncă;
- asistenţă pentru cererile de prestaţii sociale;
- asistenţă fiscală.
Sindicatele există pentru a promova și a proteja drepturile membrilor săi. Înscrierea într-un sindicat ajută lucrătorii români de pe teritoriul Italiei în cazul apariţiei conflictelor de muncă, asigurându-le respectarea prevederilor legale în vigoare ce decurg din legislaţia muncii şi a legilor speciale fiecărui domeniu de activitate.