Sindicalist din Italia propune ca badantele să fie verificate de INPS dacă au sau nu Green Pass

- Conținut sponsorizat -

Andrea Zini, președintele sindicatului Assindatcolf (Asociația Națională a Angajatorilor Autohtoni) din Italia avertizează că cel puțin un sfert dintre asistentele familiale din Italia nu au Certificatul verde Covid, dar continuă să lucreze în casele bătrânilor.

Sindicalistul arată cu degetul în mod special către angajatorii care au obligația să controleze dacă badantele au Green Pass, dar nu o fac. El propune ca verificările să fie făcute de INPS.

„Actualmente situația este destul de calmă, practic sunt puține familii care au suspendat raportul de muncă cu îngrijitoarele, maxim o sută dintre membrii noștri. 70-75% dintre îngrijitoare sunt vaccinate și restul de 20-25%, chiar dacă nu sunt vaccinate, merg la muncă pentru că familiile nu fac verificările necesare”, a declarat Andrea Zini pentru Adnkronos.

„Familiile – a mai subliniat Zini – sunt în dificultate și am solicitat simplificarea procedurilor. Solicităm ca INPS (Institutul Național de Securitate Socială) să facă verificările necesare și să comunice angajatorului dacă există sau nu Green Pass.

„În practică – a explicat el – dacă firma își deleagă angajatul să efectueze verificările, ideea noastră ar fi ca fiecare familie care consideră necesar, să delege INPS să efectueze verificarea. Și dacă în timpul verificării Institutul observă că nu există Green Pass, să comunice familiei”.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În ceea ce privește persoanele vaccinate în străinătate, suntem mulțumiți că una dintre problemele pe care le-am ridicat a fost rezolvată”, a mai precizat Zini, comentând o chestiune cu privire la autorizarea vaccinurilor străine (îndeosebi Sputnik – n.r.) în Italia.

„Va dura ceva mai mult timp pentru că nu este o măsură birocratică, așa cum s-a făcut pentru San Marino. Mai întâi trebuie făcută cererea de vaccinare, apoi urmează să fie făcută a treia doză și apoi trebuie să treacă 15 zile pentru a obține Green Pass”, a spus sindicalistul referindu-se la îngrijitoarele vaccinate cu Sputnik, vaccin nerecunoscut în Italia.

„Teoria noastră este tocmai că aceștia sunt lucrători vaccinați care nu puteau fi tratați la fel ca cei care nu au Green Pass sau care nu vor să îl aibă”, a mai precizat Zini.

„În cadrul prezentării dosarului statistic privind imigrația anului 2021, care va avea loc joia viitoare la Cnel – anticipează el pentru Adnkronos/Labitalia – vom pune problema faptului că sectorul este în creștere ca număr, pentru că din 2019 până în 2020 au fost cu 65.000 de noi angajați mai mulți și există o creștere a nevoilor, deoarece practic se îmbătrânește mai mult, ceea ce contrastează cu criza privind disponibilitatea lucrătorilor”.

„În 2020-2021 – și-a amintit sindicalistul – marea vină a fost cea a granițelor închise și, prin urmare, imigrația, în special imigrația ilegală, care apoi s-a revărsat în muncile casnice, nu s-a produs. Pe de altă parte, este o tendință pe care am detectat-o deja în ultimii zece ani, din 2010 până în 2019: adică a existat o reducere a afluxului de lucrători străini dedicați sectorului”.

- Continuarea după publicitate -

„Riscul – a avertizat Zini – este că pentru 2030 vor exista decalaje considerabile în ceea ce privește necesitatea (de lucrători în acest sector – n.r.). Există politici care ar putea fi puse în aplicare și sunt, mai presus de orice, de formare și atragere către această activitate”.

- Mai multe după publicitate -