Se spune corect „Paște” sau „Paști”? Teologii ortodocşi au explicat care variantă respectă tradiţia religioasă autentică.

- Conținut sponsorizat -

„Paşte” sau „Paşti”? Cum este corect? Lingviştii şi dicţionarele explicative spun că ambele forme sunt acceptate ca fiind corecte.

Teologii ortodocşi, în schimb, arată că doar varianta la plural respectă tradiţia religioasă autentică.

Experții în limba română spun că pentru forma de singular trebuie să folosim Paște (Sărbătoarea de Paște), iar pentru plural Paști (sărbătorile de Paști). Teologii ortodocși sunt însă de părere că doar denumirea de „Paști” este corectă.

Așadar, în timp ce reprezentanții Bisericii atrag atenția că exprimarea corectă pentru Sărbătoarea Sfintelor Paști este în forma exclusivă de plural, și anume „Paști”, lingviştii sunt mai îngăduitori.

Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) ne dă explicații identice pentru ambele forme:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

PAȘTI s. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea ieșirii lor din Egipt, sub conducerea lui Moise. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată.

PAȘTE, paști, s. m., s. f. 1. N. pr. m. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea învierii lui Hristos, iar la evrei în amintirea ieșirii lor din robia egipteană, sub conducerea lui Moise. ◊ Expr. Nu e în toate zilele Paști sau o dată pe an e Paști = nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite. Din an în Paști sau din joi în Paști, din Paști în Crăciun = foarte rar, la intervale mari de timp. La Paștile cailor (sau calului) = niciodată.

Prin urmare, răspunsul clar oferit de DEX este că ambele forme – Paşte/Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte.