Se poate călători dintr-o Zonă Roșie din Italia spre România sau alte țări? Răspunsul autorităților italiene

- Conținut sponsorizat -

ASTOI Confindustria Viaggi, sindicatul din sectorul turismului din Italia, a contactat Ministerul Afacerilor Interne italian pentru lămuriri cu privire la călătoriile spre alte state, fără motive întemeiate sau pentru turism, dacă punctul de pornire se află într-o Zonă Roșie din această țară.

După cum bine știm cu toții, în regiunile sau localitățile din Italia care sunt declarate ca fiind „Zonă Roșie”, deplasările sunt permise, până la data de 6 aprilie 2021, numai cu un motiv întemeiat (pe motive de muncă, sănătate sau alte urgențe) sau pentru întoarcerea la domiciliu, reședință sau locuință. Unele excepții vor fi aplicate în zilele de 3, 4 și 5 aprilie (când va fi Paștele Catolic) când vor fi permise deplasările, numai o singură dată pe zi, către alte locuințe private (la alți membri ai familiei, rude sau prieteni) din aceeași regiune, între orele 5:00 și 22:00.

Cu toate acestea, mulți cetățeni italieni, dar și români sau de altă naționalitate, s-au întrebat dacă vor putea călători dintr-o zonă roșie spre alte țări, în scop turistic, în special în preajma sărbătorilor de Paște. Pentru a răspunde la aceste întrebări, ASTOI Confindustria Viaggi a cerut o clarificare din partea Ministerului Afacerilor Interne, iar răspunsul a fost afirmativ.

„Ministerul de Interne a răspuns pozitiv la întrebarea adresată de ASTOI Confindustria Viaggi, asociația care reprezintă peste 90% din piața turistică din Italia, despre posibilitatea de a permite, în zonele supuse în prezent restricțiilor, circulația călătorilor care intenționează să meargă într-o țară străină deschisă și „utilizabilă” pentru turism. După cum se știe deja, până în prezent este permisă călătoria din motive de turism către țările incluse în lista C a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri din 2 martie 2021, care reglementează, de asemenea, călătoriile către și dinspre străinătate. Aceste țări sunt: ​​Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca (inclusiv Insulele Feroe și Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franța (inclusiv Guadelupa, Martinica, Guyana, Reunion, Mayotte și excluzând alte teritorii situate în afara. UE), Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda (cu excepția teritoriilor situate în afara continentului european), Polonia, Portugalia (inclusiv Azore și Madeira), Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv teritorii de pe continentul african), Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Andorra, Principatul Monaco”, se arată în comunicatul publicat de ASTOI pe site-ul sindicatului.

„Cu toate acestea, până în prezent nu exista o claritate cu privire la modul în care legislația care permite călătoriile în mod liber către o țară din spațiul UE/Schengen ar putea fi în concordanță cu măsurile restrictive adoptate pe teritoriul național sau cu măsurile cunoscute articulate în conformitate cu riscul zonelor (de ex. portocalie, roșie). Prin urmare, ASTOI a obținut confirmarea de la Ministerul de Interne că astfel de deplasări sunt posibile și în zonele supuse în prezent restricțiilor pentru a ajunge la aeroport și a se îmbarca pentru aceste destinații”, se mai precizează în comunicat.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Găsim confirmarea că astfel de călătorii sunt posibile și pe platforma creată de Ministerul Afacerilor Externe, infocovid.viaggiaresicuri.it, în care, dacă introducem „România” ca țară de destinație, este specificat că „în conformitate cu legislația italiană, călătoria este posibilă” și sunt precizate, de asemenea, și condițiile care se impun la întoarcere în Italia. Mai jos puteți viziona un video care arată cum funcționează această platformă.

Vă reamintim astfel că, la întoarcere în Italia din orice țară aflată în Lista C, în care se află și România, este obligatorie prezentarea unui test molecular sau antigen cu tampon, cu rezultat negativ, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. În caz contrar, se impune carantina la domiciliu/locuința declarată timp de 14 zile.

„Cei care intră în Italia din aceste țări trebuie să comunice intrarea lor Departamentului de Prevenire al Agenției Locale de Sănătate (ASL – Azienda Sanitaria Locale – n.r.) de referință și să prezinte un certificat care să ateste că a fost supus, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, unui tampon (test molecular sau antigen) cu rezultat negativ (cei care nu îl prezintă la sosirea în Italia vor trebui să fie supuși unei izolații fiduciare)”, se arată în documentul publicat de Ministerul Afacerilor Externe din Italia pe site-ul instituției.

Totodată, persoanele care intră în Italia după ce au fost într-una din aceste țări au obligația de a informa imediat Agenția Sanitară Locală despre prezența în localitatea în care se deplasează. În plus, mai este obligatorie și completarea unei declarații pe propria răspundere care va fi prezentată operatorului cu care persoana în cauză călătorește sau autorităților abilitate, la cerere. Declarația poate fi completată și descărcată accesând următorul link: https://www.esteri.it/mae/resource/doc/2021/03/modulo_rientro_sintetico_05_marzo_2021_compilabile.pdf.

- Continuarea după publicitate -

IMPORTANT: Reguli specifice pentru Austria

În cazul sejurului sau tranzitului în Austria, mai informează autoritățile italiene, dacă acesta durează mai mult de 12 ore în decurs de 14 zile înainte de intrarea în Italia, se impun următoarele reguli:

  • obligația de prezentare către transportator, la îmbarcare, și către oricine este desemnat să efectueze verificări, testul molecular sau antigen efectuat prin tampon în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriu național, cu rezultat negativ;
  • obligația de a fi supus unui test molecular sau antigen, care trebuie efectuat prin tampon, la sosirea în aeroport, port sau la frontieră, acolo unde este posibil, sau în termen de 48 de ore de la intrarea pe teritoriul național, la Agenția Locală de Sănătate din zona de referință;
  • obligația de a se supune, indiferent de rezultatul testului menționat mai sus, monitorizării și izolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau reședință și informarea în precedență a Departamentului de Prevenire din cadrul Agenției Sanitare competente pentru zona de destinație despre sosirea în Italia;
  • obligația de a efectua un nou test molecular sau antigen la sfârșitul celor 14 zile de
    carantină.