Daniela Nenciulescu s-a născut la București în anul 1952, pe 16 noiembrie. Locuiește în Italia din 1969, unde a continuat să studieze arta urmând cursuri de specializare în grafică și ceramică.
„M-am născut la București, pe 16 noiembrie 1952. Am frecventat liceul artistic și am plecat la Roma cu o excursie de o săptămână în 1969. Am cerut azil politic și am rămas în Italia unde am urmat o școală de specializare în ceramică și o școală de grafică serală. Între timp am început să lucrez întâi ca profesoară de ceramică la două școli și apoi la o agenție de voiaj până în 1979 când fata mea avea un an și am hotărât să stau acasă.
Din 1971 am început să expun, îndrumată de profesoara mea de ceramică de atunci, iar
din anul 1995 am trecut de la ceramica și pictură la sculptura în fier și oțel.”, ne mărturisește Daniela.
„La Bucuresti m-am întors pentru prima dată după plecarea din 1969, în anul 2014, la mătușa mea Micaela Ghițescu președinta Revistei Memoria (la care sunt consultant artistic) și de atunci merg cam în fiecare an. În 2015 am avut și o expoziție în țară, la Muzeul Țăranului Român.
Micaela Ghițescu, președinte al Fundației Culturale MEMORIA din București povestește:
„Era o copiliță. Într-o zi a dispărut. Așa era viața noastră pe atunci: voi plecați, dispăreați, vă luați avânt, vă creșteau aripi. Noi rămâneam pe loc. Stagnam. Deh, eram un popor vegetal… Nici nu mai pomeneam de voi: ne era teamă. Rar, ne mai parvenea câte o știre: ‘Suntem bine.’ Tot rar vă mai trimteam câte o știre: ‘Și noi. Oare?’ Dorul nu se mai exprima prin cuvinte. Exista. Și la voi, și la noi. La voi, ‘afară’. Au trecut așa zecile de ani. Doamne, unde s-au rostogolit anii ăștia? Din crisalidă, copilița a devenit fluture, cu aripi, în culori strălucitoare. Cu viitor. Noi, cârtițe. Peste noi, anii aceștia au nins. Acum un sfert de secol, într-un decembrie, s-au deschis baierele cerului: cârtițele au ieșit la lumină, au făcut ochi, au îndrăznit primii pași șovăitori.”
Nenumărate sunt expozițiile la care a participat Daniela Nenciulescu de-a lungul anilor, cât și premiile primite pentru operele sale. Începând încă din anul 1971 a expus în expoziții publice și private în Italia și în străinătate. Din 1971 expune în spații publice și private din Italia și România: 1998 „Escatologica” la Siena; 2003 „Lo spirito cortese” și „Nella materia” la Milano; 2006 „Utopie tridimensionali”-Milano; 2007 „Dall’ideale all’arte contemporanea-Identità e umanesimo”-Sabbioneta; 2009 „Suggestioni. Poetiche e tematiche dalle raccolte del museo”-Maccagno; „Alati”- Siena; 2010 „Contemporaneo 3D” și „Spiriti dell’Est” – Vercelli; 2011 „Percorso museale all’aperto – Concorso d’idee” – Chiari; 2012 „I Simboli del Sacro” – Pavia; 2013 „Sintassi Contemporanee dalle Raccolte del Museo” – Maccanio; „Così puri, così corrotti” – Pavia; 2015 „L’ombra delle falci e la stella polare”- expoziție organizată cu patronajul Institutului Cultural Român din Veneția; 2016 „Untitled” – Abbiategrasso; 2016 „L’ombra delle falci e la stella polare” la Muzeul Național al Țăranului Român din București; 2017 expoziția „RESPIRO” la Grattacielo Pirelli Milano.
În perioada imediat următoare, artista de origine română va participa la Expoziția colectivă „INCROCI” la Palazzo Broletto di Pavia, în perioada 23 martie – 8 aprilie 2018. „Aceeasi expozitie va merge la Lugano (CH) Începând cu 19 mai 2018 până pe 30 iunie 2018 sub patronajul Consulatului Onorific Român din Lugano.”, ne destăinue artista.
„Vine în Italia din România, alături de mama sa, când avea doar 17 ani, lăsând în urmă regimul totalitar al lui Ceaușescu, care va marca pentru totdeauna această țară” scrie prea italiană. „Dar pentru Daniela Nenciulescu era imposibil să trăiești fără libertate. Fără această libertate, creativitatea ei ar fi rămas prizonieră pentru totdeauna.”
Biografia, operele și cum poate fi contactată artista româncă în Italia aici.