„Campania Haine Curate” (în engleză: Clean Clothes Campaign), cea mai mare alianță internațională sindicalistă din sectorul produselor textile și al îmbrăcămintei a publicat de curând un material despre condițiile de muncă ale muncitoarelor românce exploatate în țara noastră de marile branduri europene.
Raportul campaniei Clean Clothes, arată cu degetul spre decalajul salarial dintre România și alte țări europene. România nu garantează salarii decente, la nivel european, forțând astfel membrii familiilor celor angajați în sectorul textil să-și caute de lucru în afara granițelor țării.
România este cel mai mare producător de îmbrăcăminte din Europa. Motivul? Costurile minore ale forței de muncă
Un lucrător din industria textilă câștigă în România de 14 ori mai puțin decât ceea ce este considerat un salariu decent la nivel european. Analiza campaniei Clean Clothes a acordat o atenție deosebită perioadei cuprinsă între anii 2017-2018. Aproape o jumătate de milion de persoane sunt angajate în industria de modă din România – cea mai mare forță de muncă din acest sector din Europa. Principalele destinații de export „Made in Romania” sunt Italia, Marea Britanie și Spania. Printre branduri se numără companii renumite precum Armani, Asos, Benetton, Dolce & Gabbana, H & M, Hugo Boss, Louis Vuitton și Zara (Inditex). Un număr de circa 10.000 de fabrici și ateliere de confecții sunt răspândite pe tot teritoriul național.
Muncitorii români au declarat că salariile mici sunt consecința normelor grele care le sunt impuse. Mulți dintre aceștia spun că sunt obligați să ia împrumuturi de la bănci pentru a acoperi cheltuielile zilnice, cum ar fi încălzirea în timpul iernii. „În această perioadă rambursez un împrumut în timp ce câștig 150 de euro pe lună. Banii nu i-au cerut pentru achiziții de lux, ci să plăteasc unele tratamente medicale” a declarat un muncitor român.
Aproape toți lucrătorii români intervievați au spus că au membri de familie care lucrează în domeniul construcțiilor sau agriculturii în Italia, Spania și Franța. Migrația forței de muncă spre Occident este o consecință directă a sărăciei provocată de salariile mici plătite de angajatori.
În plus față de salariile scăzute, în jumătate din fabricile la care au mers cei de la Clean Clothes, muncitorii s-au plâns de orele de ore suplimentare neplătite și forțați să le presteze, lipsa aerului condiționat și a apei. Toți s-au plâns de agresiuni din partea angajatorilor: sunt abuzați verbal, hărțuiți și amenințați în mod constant cu concedierea.
Deborah Lucchetti, reprezentant al campaniei Clean Clothes a declarat:
„A sosit momentul ca Uniunea Europeană să introducă norme obligatorii privind drepturile omului pe care marile lanțuri de industrii producătoare să le respecte. De asemenea, este necesar să abordeze marile inegalități salariale de pe continent, în Europa de est acestea sunt sub pragul de sărăcie stabilit de Uniunea Europeană.”
Campaniile Clean Clothes se axează pe îmbunătățirea condițiilor de muncă în sectorul confecțiilor
Asociația s-a înființat în Olanda, în anul 1989. Este acum răspândită în alte 14 țări europene: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Regatul Unit, Spania, Suedia și Elveția. CCC lucrează cu o rețea de parteneri din peste 250 de organizații din întreaga lume. Materialul referitor la condițiile muncitorilor români din industria textilă îl puteți citi aici.