Sărăcia, migrația și tristețea copiilor români: povestea Lilianei, mama nevoită să plece la muncă în străinătate chiar înainte de Crăciun

- Conținut sponsorizat -

O numim dramă. Pentru că dramă înseamnă atunci când o mamă cu trei copii este nevoită să-i lase singuri și să ia calea străinătății chiar acum, înainte de Sărbători, pentru a le putea pune pâinea pe masă.

Liliana este din Valu lui Traian, județul Constanța și este silită să stea departe de cei trei copii ca să aibă ce le oferi de sărbători. După ce mai bine de 10 ani a lucrat în România la stat, pe un salariu de 800 de lei, Liliana a rămas şomeră, lucru ce a împins-o să-şi urmeze soţul plecat de mai mulţi ani la muncă peste hotare.

Mulţi români sunt nevoiţi să ia drumul străinătăţii şi să îi lase pe cei mici în grija rudelor. Este şi povestea Lilianei, mamă a trei copii de 2, 12 şi 15 ani, care vor rămâne în grija bunicilor.

„Ce să facem? Trebuie, că nu avem încotro. Viața e grea și copiii cer multe. Vreau și eu să îmi construiesc o casă că totuși sunt 3 suflete”, spune mama.

Potrivit reporterntv.ro, tânăra mamă a rămas şomeră şi singura sursă de venit sunt alocațiile celor 3 copii şi banii trimişi din când în când de soţul plecat şi el la muncă în străinătate. Insuficienţi însă, pentru a avea o casă în care să nu mai stea cu chirie, care e scumpă și le cheltuie cea mai mare parte a banilor.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Psihologii spun că micuții ai căror părinți sunt plecați peste hotare se confruntă cu stări emoționale negative.

În țara noastră, peste 250.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați să muncească în străinătate. De regulă, copiii sunt lăsați în îngrijirea bunicilor sau a altor rude. Ideal ar fi numirea unui tutore legal care să aibă atribuții și responsabilități bine definite dar și anumite caracteristici necesare educării și formării personalității copiilor.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului recomandă ca persoana în grija căreia va rămâne copilul:

  • să fie de încredere;
  • să aibă un comportament adecvat și atitudine pozitivă față de copil;
  • să fie capabilă să ofere afecțiune;
  • copilul și persoana respectivă se cunosc de mai mult timp;
  • copilul dorește să rămână în îngrijirea acestei persoane;
  • relația copilului cu persoana respectivă și copiii acesteia este bună;
  • copilul va avea parte de atenția și îngrijirea cuvenită, de înțelegere și afecțiune;
  • va putea discuta și despre alte lucruri în afară de mâncare sau școală.

Calitatea relației cu persoana în grija căruia se află este extrem de importantă pentru
bunăstarea emoțională a copiilor rămași acasă. Pentru copii, o relație bună cu
tutorele înseamnă: suport emoțional, încurajare, îndrumare, protecție, siguranță,
ceea ce-l va ajuta să treacă mai ușor peste efectele negative ale lipsei părinților din viața sa.

- Mai multe după publicitate -