Nadežda, o femeie originară din Rusia, dar care trăiește în Italia, la Pesaro, găzduiește în aceste zile refugiați ucraineni și își cere scuze în mod public prietenilor săi care provin din Ucraina: „Suntem două popoare care vorbim aceeași limbă, ar trebui să fim ca frații”, a spus femeia conform publicației Il Resto del Carlino.
Nadezda este rusoaică, dar îi ajută pe ucrainenii fugiți din calea războiului. Locuiește și lucrează de mulți ani la Pesaro, în regiunea Marche și de când a izbucnit războiul nu a făcut decât să-și ceară scuze ucrainenilor care locuiesc în oraș.
„E puțin, dar ori de câte ori întâlnesc persoane din Ucraina, prieteni sau refugiați, înainte de a-i ajuta le cer scuze pentru această agresiune brutală care îi afectează în primul rând pe ei, pe civili.”
Ultimul gest generos pe care l-a făcut Nadejda în aceste zile: „Am primit în casa mea doi refugiați ucraineni, le-am dat hrană și sprijin, ne-am împrietenit. Suntem două popoare care vorbim aceeași limbă, două popoare înfrățite și încă mai cred că suntem așa”, a spus femeia.
Refugiații găzduiți de Nadezda i-au făcut un mic cadou: „Când au fugit din Ucraina, pentru că rachetele le distrugeau casele, au pus în geantă și câteva dulciuri, să aibă pentru drum. Mi le-au dăruit în semn de pace și speranță. Uite, chiar numele Nadezda înseamnă speranță, sentimentul pe care vrem să-l transmitem tuturor, ucraineni și ruși deopotrivă.”
În Rusia, oamenii nu au voie să vorbească despre război și nici nu știu ce se întâmplă în realitate: „Voi continua să-i ajut pe ucrainenii fugiți din calea bombelor – a mai spus femeia rusă – e puțin, dar e tot ce pot să fac pentru ei. O fac pentru că mă simt responsabilă pentru ceea ce se întâmplă, un genocid împotriva civililor, femei și copii obligați să fugă, să lase totul, o situație halucinantă, extrem de violentă. Dar îi voi ajuta în tăcere, adică fără a mă expune nici pe mine, nici pe rudele mele unor eventuale represalii. Mi-e teamă pentru familia mea care locuiește în Rusia, unde dacă spui cuvântul război riști până la 15 ani de închisoare”.
Ea a dezvăluit: „Vorbesc des cu rudele mele din Rusia la telefon și le-am explicat că propaganda rusă a pregătit această invazie într-un mod brutal, ucigând civili și chiar jurnaliști. Am încercat să le spun că Rusia a început în Ucraina o agresiune violentă împotriva unor oameni nevinovați. Dar răspunsul pe care l-am primit, de exemplu de la mama mea, este că spun minciuni și că de fapt intervenția Rusiei este în favoarea patriei noastre, pentru a continua ceea ce s-a început cu al Doilea Război Mondial, adică a lupta împotriva naziștilor pentru a ne proteja țara.
Chiar și unii dintre prietenii mei îmi răspund în acest fel. Ei nu vor să înțeleagă, nu cred ce spun eu pentru că propaganda televiziunii ruse le-a prezentat o altă realitate, o realitate virtuală față de cea reală. Așa că am încetat să mai vorbesc despre asta, am încetat să mai explic oamenilor din poporul meu că aceasta este o tragedie absurdă împotriva unui popor frate și că războiul trebuie să înceteze. Război, am spus un cuvânt care nu poate fi spus în țara mea de origine pentru că ești aruncat în închisoare. Dar voi continua să-i ajut pe ucrainenii care fug pentru că suntem frați. Și, la fel ca mine, mulți ruși care locuiesc în Pesaro fac același lucru”.