Românul din Italia care şi-a adus poarta de lemn din Maramureș pentru a-şi potoli dorul de casă: „Nu pot să-mi uit rădăcinile”

- Conținut sponsorizat -

A plecat acum 22 de ani din România, pentru un trai mai bun peste hotare. A trăit pe străzi şi azi coordonează munca a aproape 70 de oameni în Italia. Este povestea impresionantă a lui Florin Oros, născut în Borşa, Maramureş, pe care o regăsiţi în materialul Gândul din campania „#roMânia”.

Florin Flavius Oros a muncit în minerit în Borşa, judeţul Maramureş, iar în 1996, la doar 23 de ani, mânat de nevoi şi de închiderea minelor, a luat drumul străinătăţii. A ajuns în Italia, unde şi-a întemeiat o familie.

„Am plecat cu viză de Austria de trei zile şi, m-am dus în Italia, pentru că acolo erau foarte mulţi borşeni şi mi s-a părut mai uşor să învăţ limba italiană. În octombrie 1996, am ajuns în Milano. Era într-o duminică, la miezul nopţii şi l-am sunat pe un prieten din Borşa, care îmi promisese că mă ajută cu un loc de muncă, dar avea telefonul închis. Primele cinci zile şi nopţi, am bântuit pe străzile din Milano nedormind deloc. Aveam puţini bani şi, împreună cu doi borşeni, ziua stăteam pe bănci în parcuri, ne ascundeam de Poliţie, iar noaptea căutam un loc să ne adăpostim pentru că ploua”, îşi aminteşte omul.

„Întâlnind alţi români, am aflat unde se poate mânca gratuit, la biserici, la diverse asociaţii de caritate, unde primeam o masă caldă, haine şi pături. Aşa am trăit 5 luni, perioadă în care, căutând de lucru, am reuşit să învăţ limba italiană”.

Florin Oros a reuşit să se angajeze în primăvara anului 1997, la o fabrică de rotoare pentru motoare electrice, unde a rămas peste doi ani şi jumătate, până a reuşit să îşi pună la punct documentele legale de şedere în Italia.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astăzi, locuiește la Crotone alături de familia sa și despre identitatea sa de român cu gândul la plaiurile natale, spune:

„Nu pot să îmi uit rădăcinile şi mi-am făcut în apartamentul din Crotone un colţ de Maramureş, cu sculpturi în lemn, am colectat lucruri vechi, preşuri, obiecte tradiţionale de decor, mobilă din lemn sculptată manual în Berbeşti, Maramureş. Mi-am adus din România masă, bănci din lemn, chiar şi o poartă maramureşeană sculptată, farfurii şi ştergare de pe Valea Izei, ca să îmi amintească de casă”.

Povestea întreagă a lui Florin Flavius Oros poate fi citită aici, în articolul de pe site-ul Gândul.

Florin Oros, Crotone – Italia. Foto: Gândul.ro