Românii vor putea călători fără viză în Canada – Belgia şi-a dat acordul pentru CETA.

- Conținut sponsorizat -

Cele trei regiuni ale Belgiei s-au înțeles în cele din urmă asupra unei variante modificate a tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA). În aceste condiții, negocierile trebuie reluate între Canada și fiecare stat UE în parte.

„Acord belgian în privinţa CETA”, a anunţat pe Twitter premierul Belgiei, Charles Michel. „Toate parlamentele vor putea aproba acordul până mâine la miezul nopţii. Pas important pentru UE şi Canada.”

Vineri, 21 0ctombrie, președintele României Klaus Johannis, declara la Bruxelles:

„Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună.”

El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toți românii.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

CETA, este Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre UE si Canada.

Este cel mai ambițios acord încheiat vreodată de UE în domeniul serviciilor și investițiilor.

CETA este un acord mixt, conținând prevederi din domeniul comerțului, care sunt strict de competența decizională a UE, dar și prevederi din domeniul cooperării economice și a investițiilor, care reprezintă competențe ale statelor membre.

CETA nu este numai un acord de comerț liber, deși, prin aplicarea acestuia, se vor elimina peste 99% din taxele vamale aplicate de cei doi parteneri și se vor crea oportunități remarcabile de acces pe piață, atât pentru comerțul cu mărfuri, cât și pentru cel cu servicii și investiții.

România este prezentă pe piața canadiană cu produse ale industriei constructoare de mașini, produse siderurgice, chimice, farmaceutice și textile. Pe lângă aceste domenii amintite, potențialul din domeniile produselor agro-alimentare, al mobilei și produselor din lemn este insuficient exploatat. De asemenea, există un potențial important nevalorificat în domeniul serviciilor, în IT sau transporturi.

- Continuarea după publicitate -

CETA se adresează și cetățenilor, având capitole referitoare la intrarea și șederea temporară a persoanelor fizice în scop profesional și recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, printre altele.

Comerțul liber generează creștere economică și ajută la crearea noilor locuri de muncă. Generează bunăstare, dar de prea multe ori, în condițiile globalizării, această bunăstare este distribuită inegal între țări, regiuni și comunități.

În noua lume a comerțului, în secolul 21, atenția trebuie să se îndrepte către asigurarea echității în comerț iar partenerii implicați în actul comercial să fie responsabili și să respecte regulile impuse într-un mod transparent și lesne de verificat.