Comunitatea românilor din Torino a marcat printr-un eveniment organizat pe 24 iunie, Ziua Universală a Iei, aducând un omagiu piesei principale a costumului popular, cămașa tradițională, ia românească, în ciuda tuturor dificultăților cauzate de pandemia Covid-19.
Ca și în anii anteriori, Asociația Culturală Maria Tănase a fost cea care a luat aceasta inițiativă organizând cea de-a IV-a ediție a Sărbătorii Iei. Manifestarea s-a desfășurat în aer liber, în spațiul verde din Parco Dora.
Organizată sub forma unei șezători, la această sărbătoare au participat Grupul Româncuțele al Bisericii Sfânta Parascheva, coordonat de Gabriela Avram, copiii Școlii de Cateheză din Torino, președinți ai asociațiilor românești, dar și numeroase persoane din comunitate, iubitoare de obiceiuri și tradiții. În timp ce se împleteau coronițe, copiii au cântat și au recitat poezii din folclorul popular.
Mihai Bursuc, fotograf român la Torino, i-a luat interviu Gabrielei Avram, care este și colecționară de costume populare românești:
Mihai B.: Din ce zonă a României ai venit în Italia?
Gabriela A.: Sunt olteancă la origini, m-am născut la Slatina, în județul Olt.
Mihai B.: De câți ani ești în Italia și ce te-a făcut să vii aici?
Gabriela A.: În Italia am venit acum 13 ani, destinul m-a adus aici în momentul în care l-am cunoscut pe Luca, soțul meu.
Mihai B.: Cum și când ți-ai descoperit această pasiune pentru portul popular?
Gabriela A.: Pasiunea pentru costumul popular mi-am descoperit-o aici, într-o perioadă în
care trebuia să mă regăsesc pe mine însămi. Iubesc cântecul și dansul, cântecul acela adevărat, doina, balada. Asta m-a determinat să mă întorc la rădăcini și să privesc în urmă, în timp și astfel am redescoperit frumusețea și puritatea costumului traditional românesc, acest tezaur palpabil pe care încă îl avem în original, așa cum ni l-au lăsat bunicii și străbunicii noștri.
Mihai B.: Din ce zonă a României colecționezi costume populare și ce alte piese mai cuprinde colecția ta?
Gabriela A.: Colecția mea cuprinde 20 de costume întregi, adică: ie, poale, șoarțe sau boscele și maramă, dar și alte piese cusute manual (prosoape, fețe de masă), tot vechi. Am costume variate din zona Olteniei, din Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Romanati.
Mihai B.: Care este cel mai vechi costum din colecția ta și mai ales ce vechime are?
Gabriela A.: Majoritatea costumelor au peste 100 de ani, cel de la bunica mea cred că are chiar în jur de 150 de ani.
Mihai B.: Când ai început să colecționezi costume populare?
Gabriela A.: Am început să colecționez costume în urma cu 6-7 ani, iar de 4 ani organizez Ziua Iei.
Mihai B.: Cu ce activități te ocupi în Torino și ce proiecte de viitor ai?
Gabriela A.: De profesie sunt educatoare și-mi place foarte mult să lucrez cu copiii, chiar fac parte din grupul de instructori ai Școlii de Cateheză ce aparține de Biserica Sfânta Parascheva. Coordonez și un grup de dansuri populare alcătuit din mamele copiilor ce urmează cursurile de catehism, grupul „Româncuțele”. Cursurile sunt gratuite, așa că cine vrea să danseze în grupul nostru mă poate contacta pe Facebook. Începând din toamna aceasta, dacă totul va fi bine, vrem să punem și bazele unui grup de dansuri pentru copii. Sunt și vicepresedinta asociației „Maria Tănase”, în cadrul căreia, așa cum spuneam, de 4 ani organizez Ziua Iei iar împreună cu președinta asociației, Mihaela Laza, și alți colaboratori, realizăm diverse activități cu conotație culturală.