În ultimii ani, milioane de români au luat calea străinătății stabilindu-se, pentru o anumită perioadă sau pentru totdeauna, în toate colțurile lumii. Lăsând acasă grijile, nevoile, au pornit în căutare de o lume nouă, care să le ofere oportunități de viață mai bune pentru ei și familiile lor.
Dar oricât de bine ar trăi pe meleagurile țărilor care îi găzduiesc, nimic nu le poate alina dorul de casă și mângâia sufletul cuprins de nostalgia amintirilor care îi leagă de pământul natal, mai mult ca dansul și cântecul popular românesc. Ori de câte ori au ocazia, românii din străinătate ascultă o doină, plâng pe corzile unei viori lăutărești, fredonează un cântec autentic românesc sau dansează o sârbă în cercul căreia se strânge de obicei toată dragostea și dorul pe care acești oameni îl poartă în inimă pentru țara lor. Pentru că așa cum spunea cineva, poți să îl scoți pe român din România, dar nu poți scoate România din sufletul acestor oameni.
Un exemplu incontestabil de apartenență românească și de cum românii își duc țara și tradițiile cu ei peste tot în lume, îl reprezintă grupul de dansuri Vatra din Torino, înființat de Iurie Răileanu și care se bucură de un succes răsunător în peninsulă.
Iurie Răileanu a reușit alături de Ionuț Arsu și colaboratorii lor, cu profesionalism, pasiune și multă muncă, să formeze un ansamblu de români care nu doar dansează pe muzică autentică românească, ei par să spună prin dansul lor tuturor străinilor care îi privesc: „Suntem români și suntem mândri că venim din România, avem în țara noastră munți înalți, câmpii întinse, o deltă și avem și Marea Neagră. Suntem harnici, destoinici, cinstiți și omenoși, așa cum ne-au fost mereu străbunii, iar de la ei am moștenit dansul, cântul și portul nostru tradițional, de o frumusețe aparte. Suntem români, și-avem o țară minunată, de care ne este tare dor!”
Vă invităm să urmăriți reportajul video de mai jos, prezentat de Gabriel Benchea și realizat de Marius Bulai. Un material despre cine sunt, cum sunt și ce fac românii din străinătate pentru țara lor.
Fotografia folosită la editarea articolului este semnată de Mitrea George Ciprian.
Istoria începe cu primul pas!O scurtă descriere a Asociației Primo Passo și a grupului de dansuri populare "Vatra", din Torino. Istoria grupului "Vatra" este marcată de 25 septembrie 2011, urmând ca apoi, ceva mai târziu, pe 28 noiembrie 2016 să fie înființată și Asociația Primo Passo.Imaginea și montajul : Marius BulaiPrezentator : Gabriel BencheaInstructori : Răileanu Iurie și Ionuț Arsu.Participanți din orașul Torino : Ansamblurile Vatra și Strămoșeasca; grupurile : Spiridușii, Junior și Adolescenți.
Posted by Gruppo Vatra on Monday, 11 March 2019