Românii din diaspora vor plăti din nou taxe consulare: „Nu mai avem bugetul necesar”

Românii din străinătate vor fi nevoiți să plătească, din nou, taxe pentru o parte dintre serviciile consulare, după ce Ministerul Afacerilor Externe a anunțat oficial reintroducerea acestora.

Decizia vine pe fondul unui buget insuficient, care nu mai permite susținerea tuturor serviciilor gratuite pentru diaspora, potrivit ministrului Oana Țoiu.

Într-o serie de declarații făcute în direct la Antena 3 CNN și Digi24, Oana Țoiu a explicat că măsura a fost luată pentru a putea menține accesul românilor la serviciile esențiale, cum ar fi eliberarea actelor de identitate sau a certificatelor de naștere, care vor rămâne gratuite.

„Nu le-am pus eu gând rău. Realitatea este că nu mai avem bugetul necesar disponibil pentru a asigura volumul care este necesar pentru cerinţele românilor din Diaspora.

În acest moment, sunt câteva consulate, unde există liste de aşteptare de luni de zile. Asta nu poate să rămână aşa, pur şi simplu…

Oamenii au nevoie să aibă o relație cu statul lor”, a declarat ministrul în emisiunea moderată de Sabina Iosub la Antena 3 CNN.

„S-a dezvoltat un ecosistem de paraziți”

Ministrul a mai atras atenția asupra unor practici ilegale care s-au dezvoltat în lipsa unui sistem eficient și rapid de programare la consulate.

„S-a dezvoltat un ecosistem de paraziţi al unor mici companii, care au făcut site-uri ori false, ori asumate, cu programări la consulat, pentru servicii consulare, pentru care cer bani.

Nu în numele statului român. Sunt nişte oameni care au făcut milioane de euro, probabil, cerând taxe pe servicii consulare”, a spus Țoiu, denunțând rețelele care profită de pe urma românilor din diaspora.

Aceasta a explicat că persoanele afectate s-au programat prin aceste site-uri, au plătit taxe online, iar apoi au primit gratuit serviciile în consulatele românești, fără a conștientiza că au fost victimele unei înșelătorii.

Rețelele respective afectează atât cetățenii, cât și statul român, care este „văduvit de resursele respective”, potrivit Oanei Țoiu.

Gratuitate pentru serviciile esențiale

Ministrul a subliniat, inclusiv în intervenția sa la Digi24, că „miza este să protejăm gratuitatea serviciilor esențiale între cetățeni și statul român”.

Aceasta a reafirmat că actele de identitate și certificatele de naștere pentru copiii născuți în afara țării vor rămâne gratuite, precizând că acest lucru este o prioritate absolută.

„Mi se pare extrem de important să reușim ca orice cetățean român, oriunde s-ar afla, să aibă acces gratuit la actele de identitate, certificatele de naștere ale copiilor care se nasc în afara teritoriului României”, a declarat ea.

Oana Țoiu a precizat că măsurile au fost deja votate în cadrul coaliției de guvernare, în ciuda unor nemulțumiri exprimate ulterior în spațiul public:

„Nicio persoană din coaliția de guvernare, fie ea parlamentar, ministru sau politician al vreunui partid care reprezintă în acest moment coaliția de guvernare, nu doar că nu a dat acest feedback către Ministerul Afacerilor Externe, dar vorbim de oameni care au votat această măsură.”

„Oamenii preferă să plătească, dar să nu aștepte luni întregi”

Ministrul a subliniat și necesitatea eficientizării serviciilor consulare:

„Oamenii au nevoie, în multe dintre cazuri, de servicii decente și rapide. Ar prefera să plătească un preț decent pentru serviciul respectiv, dar să nu fie nevoie să aștepte luni de zile ca să aibă acces la el.”

Țoiu a mai spus că este nevoie de venituri suplimentare pentru a investi în modernizarea și digitalizarea serviciilor consulare.

Ce servicii vor fi taxate

Lista serviciilor consulare publicată de Ministerul Afacerilor Externe include următoarele taxe:

Documente de călătorie:

  • Pașaport simplu – 59 euro

  • Pașaport temporar – 20 euro (eliberare în aceeași zi)

  • Pașaport CRDS (cetățean român cu domiciliul în străinătate) – 59 euro

  • Titlu de călătorie – gratuit

  • Titlu de călătorie pentru minori sub 6 ani – gratuit

Vize:

  • Viză de tranzit / tranzit aeroportuar – 60 euro

  • Viză de scurtă ședere – 60 euro

  • Viză de lungă ședere – 120 euro

  • Gratuități pentru cetățenii Republicii Moldova, Serbia și Macedonia (cu pașapoarte non-biometrice), precum și pentru membrii de familie ai cetățenilor UE

Servicii notariale:
Majoritatea gratuite, cu excepția legalizării documentelor comerciale, unde taxele variază între 320 și 3.520 euro, în funcție de valoare.

Servicii de stare civilă:

  • Căsătorii, înscrierea certificatelor, eliberarea duplicatelor – gratuite

Alte servicii:

  • Redobândirea cetățeniei – gratuit

  • Renunțarea la cetățenie – 605 euro

  • Dovada cetățeniei – 30 euro

  • Procuri și acte necesare pentru cartea de identitate – gratuite