Marți seara, 3 octombrie, la Mestre, în apropiere de Veneția, un teribil accident a zguduit liniștea mai multor națiuni.
Un autobuz încărcat cu turiști de mai multe naționalități a căzut de pe un pod, un incident care s-a soldat cu o pierdere inimaginabilă.
21 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 15 au fost rănite, unele dintre ele aflându-se într-o stare critică.
În mijlocul acestei tragedii, o poveste deosebit de sfâșietoare: patru români, toți membri ai familiei Ogrezeanu – doi adulți și două fetițe, de 8 și 13 ani – și-au pierdut viața, informează Corriere della Sera.
Fetele, Aurora Maria de 8 ani și Georgiana Elena de 13 ani, mama lor Mihaela Loredana, în vârstă de 42 de ani, şi tatăl Mircea Gabriel Ogrezeanu, în vârstă de 45 de ani, au murit pe loc în accident. Cei patru români locuiau în Germania.
Aceștia sunt doar patru dintre numeroasele suflete a căror existență a fost brutal întreruptă în această tragedie, unde oameni alte naționalități sunt, de asemenea, reprezentate în bilanțul tragic: nouă ucraineni, trei germani, un italian, un croat, doi portughezi și un sudafrican.
Pe lista victimelor se află și o femeie de naționalitate moldoveană, dar cu pașaport ucrainean, se numea Tatiana Beskorovainova și avea 69 de ani.
În urma prăbușirii de la o înălțime de aproximativ 10 metri, autobuzul a fost ulterior cuprins de flăcări și procesul de identificare a victimelor a fost dificil, necesitând teste ADN pentru a confirma identitățile unora dintre ei.
Printre răniți, doi frați austrieci, de 7 și 13 ani, care au suferit fracturi la femur și traume la nivelul zonei lombare, au fost operați și sunt în afara oricărui pericol, dar acum se vor confrunta cu trauma pierderii mamei și a partenerului acesteia.
O altă poveste cutremurătoare, cea a unei femei austriece care a murit, mamă a două fete de 13 și 3 ani, spitalizate la Treviso în stare stabilă.
„Răniții care sunt în stare să comunice sunt în acea fază pe care noi o numim șoc, așadar au amintiri confuze și sunt agitați.
Este faza tipică a evenimentului traumatic. Încă nu au conștientizat ceea ce s-a întâmplat sau ceea ce au pierdut.”, a declarat Rita Lorio, responsabila departamentului de psihologie de la spitalul dell’Angelo din Mestre.
Un punct central al investigației a devenit starea autobuzului și circumstanțele imediat premergătoare incidentului
Autobuzul a fost sechestrat pentru a permite experților să verifice starea sa, precum și pentru a se examina bateriile de litiu ale vehiculului electric.
Potrivit declarațiilor „impactul a avut loc cu aproximativ cincizeci de metri înainte de ruperea parapetului de metal și cădere; se pare că autobuzul s-a apropiat de gardul de protecție, s-a deplasat în paralele cu acesta pentru aproximativ 50 de metri, apoi a fost o altă virare, a înclinat spre dreapta și a căzut”.
Toate mărturiile concordă – și va fi verificat în curând cu precizie – că autobuzul se deplasa încet, datorită traficului, unei porțiuni de drum în lucru și unui nod rutier care impunea reducerea vitezei.
Așadar, pare că viteza nu a fost factorul declanșator al incidentului, însă există alte două elemente problematice în investigație: bateriile de litiu ale vehiculului și dubla barieră de protecție care nu au reușit să oprească autobuzul.
Se va verifica, prin intermediul înregistrărilor video și consultanților, dacă autobuzul a avut o problemă legată de bateriile care îl alimentau.