„Nu a avut niciun fel de problemă! Am fost în Italia, i-am făcut control genital, am dat 350 de euro. Am chitanțe, am tot dosarul, am tomograf, am tot.”
Sunt vorbele lui Dorian Alexandru, un tânăr tată român din Țicleni, județul Gorj, care în urmă cu câteva săptămâni, alături de soția sa, Raluca, gravidă în cea de-a opta lună, se urcau într-un avion pentru a se întoarce din Italia în România. Cei doi mai au un băiețel împreună, în vârstă de 4 ani.
Marți, 15 octombrie 2019, tânăra mămică a sunat la Spitalul din Târgu-Cărbunești pentru a întreba doctorița când poate să meargă la control. La telefon nu i-a răspuns nimeni, așadar a decis să meargă a doua zi, miercuri, direct la spital.
„Ea ar fi trebuit să nască pe 26 – 27 octombrie. Așa fusese stabilit de medicul la care era. Marți a sunat-o pe doctorița Roibu, de la Spitalul Cărbunești și nu i-a răspuns la telefon. A mers miercuri la spital, la control și acolo a aflat că trebuie să nască. Acum o săptămână a fost la spital și i-au dat tot felul de pastile. În fine, a intrat în operație cu doctorița Roibu și a născut un băiețel. A fost bine. În jurul prânzului ea a intrat în stop cardio-respirator”, a spus Claudiu Ionuț Alexandru, cumnatul Ralucăi, citat de Mediafax.
Deși nu pare să fi avut un motiv concret pentru care doctorița Mădălina Roibu de la spitalul menționat mai sus a decis ca tânăra de 21 de ani să nască prin cezariană cu aproape două săptămâni înainte de termen, totuși asta s-a întâmplat. Operația, care a fost efectuată miercuri, între orele 10:00 și 12:00, de către doctorița Roibu și un alt medic, Cătălin Tănăse, părea să fi decurs bine. Raluca a născut un băiețel sănătos de 3,2 kilograme și toată lumea era fericită, dar la o oră după operație au apărut complicațiile.
„A sunat-o pe sora ei la telefon și în timp ce discuta a sesizat sora că se auzea doar un mormăit. Practic atunci soției i s-a făcut rău, a intrat în comă și a ajuns iarăși pe masa de operație. Eu eram acolo, dar medicii nu ne-au lăsat să intrăm să o vedem deoarece ne-au spus că ea este în stop cardio-respirator și nu e bine să o vedem”, a spus soțul Ralucăi citat de Gorjeanul.
Femeia a fost resuscitată de medicii de la Târgu-Cărbunești, dar starea sa de sănătate a rămas critică, iar familia a înțeles asta imediat și a cerut să fie mutată în altă parte. Doctorul Tănase a refuzat însă, inițial, dar după câteva ore, în jurul orei 18:00 mai exact, a decis să o transfere la spitalul din Craiova.
„Este posibil să o fi operat din nou, mie nu mi-au zis nimic. Doctorița Roibu plecase acasă și deși am vrut să vorbesc cu ea, dr. Tănase și asistentele mi-au spus că medicul soției nu vine de acasă, motiv pentru care nici nu au sunat-o pe aceasta. Nu ne-au spus că e grav, deși noi am cerut să o ducem în altă parte cu un elicopter SMURD. Doctorul Tănase mi-a spus că nu are unde ateriza elicopterul, că durează, că se înnoptează… Nu au chemat nici măcar o ambulanță să o ducă în altă parte. Doar când am sunat la 112 s-a făcut ceva, asta după ce mi s-a spus telefonic de operator că dr. Tănase trebuie să sune, nu eu, pentru ca soția să fie transferată. M-a șocat faptul că nu aveau cele necesare în spital, iar în timp ce soția era resuscitată, asistentele fugeau la farmacie și se întorceau cu seringi ,că nu aveau în spital. Eu le-am văzut cu cutii luate de la farmacie. Abia după patru-cinci ore soția mea, în stare gravă, a fost trimisă la Craiova cu o ambulanță. Nu se poate așa ceva”, a mai spus Dorian, soțul femeii.
Nici la Craiova însă, starea tinerei nu s-a îmbunătățit. Medicii de acolo au operat-o din nou, dar a intrat iar în stop cardio-respirator și, deși au încercat să o resuscite, Raluca și-a dat sufletul pe masa de operație în jurul orei 22:00.
„Am plecat cu maşina personală la Craiova, au băgat-o în sala de operaţie, după o oră şi jumătate au ieşit şi ne-au spus că a făcut din nou stop cardio-respirator şi că încearcă să o resuscite. După zece minute a ieşit şi ne-a spus că a decedat”, a relatat cumnatul victimei.
Familia Ralucăi este revoltată de modul în care medicii Roibu și Tănase s-au ocupat de această tânără mamă și îi acuză de malpraxis.
„Vom face plângere pentru malpraxis. Doctorița Roibu și doctorul Tănase nu au intervenit cum trebuia în cazul soției. Operația de cezariană, a doua, dacă era cu risc nu trebuiau să o facă la Cărbunești. Și-au bătut joc de viața ei, nu i-au făcut nimic după ce ea a intrat în comă iar de trimiterea ei la alt spital nici vorbă. Cred că nu a vrut să o trimită în altă parte, conștienți că va muri la Cărbunești. Au lăsat doi copii fără mamă și o familie îndurerată peste poate”, a mai spus soțul Ralucăi.
Bărbatul a cerut joi la spitalul din Craiova să fie efectuată autopsia pe trupul neînsuflețit al soției pentru a cunoaște cu exactitate cauzele decesului, dar i s-au dat doar răspunsuri de genul „nu știu” și „o să vă spună doctorul mai târziu.”
Între timp, IPJ Gorj a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă și se investighează asupra modului în care au decurs lucrurile.
„Polițiștii din cadrul Spitalului Târgu-Cărbunești au fost sesizați de reprezentanții SJU Craiova că o tânără de 21 de ani din Țicleni a decedat la această unitate medicală, miercuri, după ce ieri la spitalul din Cărbunești i s-a făcut o operație de cezariană. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă”, a transmis Victor Țuhașu, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.
Și directorul Spitalului Târgu-Cărbunești, doctorul Constantin Târziu, promite că se va face o anchetă internă pentru a înțelege dacă aceste acuzații au o bază reală sau nu. Potrivit celor relatate de Târziu, Raluca a suferit un trombembolism pulmonar (un cheag de sânge care ajunge la plămâni – n.r.), același diagnostic care i s-a pus și cântăreței Andreea Bălan când a născut tot prin cezariană, în data de 4 martie a acestui an.
„Orice intervenţie chirurgicală are aceste riscuri, din păcate. Cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Andreea Bălan, şi într-o maternitate cu nume, dar nu contează unde te operezi, contează ce vrea Dumnezeu cu tine în final. Cred că echipa formată a resuscitat-o timp de 50 de minute. Când corpul şi-a reluat activitatea, au stabilizat-o, au intubat-o şi au trimis-o la Spitalul Universitar din Craiova. Nu putea fi trimisă în acele moment, dacă nu era stabilizată”, a spus directorul.
De precizat însă că cei doi medici care au operat-o pe Raluca nu sunt la prima acuzație de acest gen din partea pacienților. În anul 2012, medicii Mădălina Roibu și Cătălin Tănase au fost acuzați de moartea unui bebeluș născut la spitalul din Târgu-Cărbunești și au fost puși sub urmărire penală. Magistrații Judecătoriei Târgu-Jiu au respins cererea mamei reclamante, Violeta Daniela Cîndea, pe motiv că nu existau probe care să dovedească vinovăția medicilor.