România, printre țările din UE cu cel mai ridicat procent de femei care conduc ferme agricole. Pe ce loc se situează

- Conținut sponsorizat -

România se situează pe primele locuri în Uniunea Europeană în privinţa ponderii femeilor care conduc ferme, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2016, ţările din UE cu cel mai ridicat procent de femei care conduc ferme erau Letonia şi Lituania (ambele cu 45%), România (34%), Estonia (33%), Italia (32%), Austria (31%) şi Portugalia (30%) iar cel mai scăzut se înregistra în Olanda (5%), Malta (6%), Danemarca (8%) şi Germania (10%). La nivelul UE procentul era de 28% în 2016.

De asemenea, şapte din zece (72%) manageri ai celor 10,5 milioane de ferme din UE erau bărbaţi.

În privinţa vârstei, în 2016 majoritatea (58%) managerilor de fermă aveau vârsta de 55 de ani sau mai mult şi doar 11% erau tineri cu vârsta de sub 40 de ani. În cazul tinerilor fermieri, proporţia femeilor era şi mai mică (9%).

Managerii de fermă sunt cei care răspund de rutina zilnică a gestionării unei ferme, din punct de vedere financiar şi al producţiei. Ei iau decizii privind plantările, animalele, achiziţionarea de materiale, vânzarea fermei sau a unei părţi din ea. Deseori managerul de fermă este şi proprietarul ei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Datele publicate anterior de Eurostat arătau că o treime din toate fermele din UE sunt în România, dar acestea reprezintă doar 3,4% din producţia blocului comunitar. Explicaţia o constituie faptul că nouă din zece ferme din România (92% sau 3,1 milioane) au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.