Un clasament făcut de platforma „Nerd Wallet” plasează România pe locul 1 în topul țărilor cu cele mai periculoase țări din lume, scrie ziarul italian La Repubblica, în timp ce la polul opus se află Norvegia, Japonia, Elveția, Marea Britanie, Scoția, Israel, Țara Galilor, Olanda și Germania. Italia, țară cu peste 1,2 de români rezidenți în ea, se află pe locul 7.
Pentru crearea acestui clasament au fost analizate toate datele ce țin de victimele accidentelor, aglomerația în trafic, limitele de viteză și mobilitatea din diferite țări. Studiul s-a desfășurat între 30 septembrie și 1 octombrie 2020 și a stabilit care sunt țările cu cele mai sigure șosele, dar și cele mai nesigure.
Având la bază cel mai nou raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) privind siguranța stradală, dar și analiza furnizată de Inrix (societate din Washington care se ocupă cu furnizarea datelor privind investițiile în infrastructură, traficul și parcările) s-a reușit întocmirea topului final.
Regina țărilor cu cele mai sigure străzi s-a dovedit a fi Norvegia cu doar 108 decese rutiere pe an. Pe baza informațiilor despre victime și aglomerație din trafic, România, Grecia și Bulgaria au cele mai periculoase străzi la nivel global, SUA (Statele Unite ale Americii) fiind și ele prezente în acest top cu un număr total de 36.120 de morți în accidente în ultimele 12 luni.
În altă ordine de idei, Slovacia se află în topul aglomerației stradale cu o medie de 7.939,45 ore de așteptare pe cap de locuitor, urmată de Grecia cu 6.541,2 ore și Irlanda cu 6.219,03 ore.
Datorită numărului mare de morți, SUA au fost declarată țara cu cea mai mare mortalitate din lume în ceea ce privește condusul mașinilor, statistica arătând 110 morți la un milion de locuitori. Nici România, Bulgaria, Serbia și Polonia nu stau mai bine, fiecare dintre ele având 96, 89,7, 76,8 și 76,5 decese la un milion de locuitori. Cele mai sigure țări s-au dovedit a fi Islanda (16,8), Norvegia (20,3) și Suedia(21.6). Studiul arată că numărul deceselor poate fi influențat de comportamentul uman și condițiile meteorologice, dar principala cauză a accidentelor rămâne eroarea umană.
Directorul operativ „Nerd Wallet”, John Ellmore a declarat: „Chiar dacă decesele și accidentele rutiere s-au diminuat în ultimul deceniu datorită îmbunătățirilor rutiere și reglementărilor suplimentare, este încă vital ca șoferii să acorde o atenție specială pe drumuri, în special cei care nu au condus de mult timp. Având în vedere condițiile meteorologice de iarnă, este foarte important ca șoferii să fie foarte vigilenți atunci când călătoresc, pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți.”