România și Italia „au astăzi relații solide bazate pe parteneriatul strategic consolidat și se bucură de un schimb de 20 de miliarde de euro. Între UE și țările NATO au cea mai mare împărtășire de valori și obiective. De aceea mizăm pe sprijinul Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, împotriva dreptului de veto al țărilor vecine pentru un tratament demn al cetățenilor români”, a declarat Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, în cadrul evenimentului „I romeni in Italia tra vecchi stereotipi e nuovi orizzonti”, care a avut loc luni, 23 ianuarie, la sediul Primăriei din Roma, relatează Aska News.
Evenimentul „Românii în Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi” a fost organizat de Ambasada României în colaborare cu Centrul de Studii și Cercetare Idos și Institutul de Studii Politice „S. Pius V”.
Alături de Ambasadorul României în Italia, au fost prezenți primarul Romei Roberto Gualtieri, ambasadorul Republicii Moldova Anatolie Urecheanu, președintele Institutului San Pio V, Paolo de Nardis și experții Benedetto Coccia, Antonio Ricci și Miruna Căjvaneanu.
În cadrul evenimentului s-a discutat volumul bilingv „Rădăcini la jumătate – Treizeci de ani de imigrație românească în Italia”, ce cuprinde o serie de analize și statistici sociologice multisectoriale, utile pentru a înțelege dimensiunile variate ale prezenței românești în Italia.
„Mandatul meu în Italia – a adăugat ambasadoarea Gabriela Dancău – are ca obiectiv organizarea celui de-al treilea summit bilateral interguvernamental între Italia și România și cred că aspectele legate de comunitatea românească din Italia vor constitui un obiectiv central în acest eveniment de înalt nivel.”
Conform Ambasadei României în Italia, Gabriela Dancău a mai precizat în intervenția sa că transformările pozitive care au marcat România ultimilor 30 de ani, devenit între timp stat membru UE și NATO, se datorează și eforturilor și sacrificiilor emigrației românești în străinătate, printre care s-a remarcat cea în Italia. La rândul său, comunitatea românească din Italia a înregistrat schimbări majore, devenind un model de integrare de succes în societatea-gazdă.
„Integrarea colectivă și individuală a comunității române în Italia se datorează muncii depuse de cetățenii noștri, eforturilor autorităților române și italiene, Bisericii ortodoxe și Bisericii catolice, care i-au călăuzit pe drumul lor, și nu în ultimul rând societății italiene care i-a primit cu brațele deschise” a adăugat ambasadorul român. În încheiere, a dedicat evenimentul Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorită în România la 24 ianuarie, exprimând speranța unor noi începuturi pentru unitatea românilor.