La 100 de ani de existenţă, România se confruntă cu cea mai mare problemă demografică de până acum. Specialiştii cred că, dacă se va continua în acest ritm, în 20 de ani nu vor mai fi muncitori în țară, iar populaţia va fi mult îmbătrânită. Pe de altă parte, oficialii recunosc deschis: avem o Românie care trăieşte peste hotare. Şi este cea a unei generaţii tinere. Mai grav este că aceasta nu mai vrea să revină, iar cea care îi urmează va afla doar din poveşti despre România.
Cotidianul Gândul lansează campania eveniment #roMânia, despre cauzele care au dus la exodul românilor şi efectele lui.
Românii au plecat, în ultimii zece ani, ca şi cum ar fi vrut să rupă graniţele. Acasă, semnele negative au apărut deja.
#roMânia, campania Gândul, va prezenta efectele migraţiei. De la satele rămase goale, dar cu vile ridicate din banii trimişi acasă, până la dramele unor copii crescuţi departe de părinţi şi a bunicilor care nu şi-au cunoscut nepoţii.
„Cu soţia avem grijă de casă, ne ocupăm cu curăţenie… ce mai facem noi pe aici. Copii vin rar, la un an de zile,” povesteşte un român, care şi-a văzut copiii plecând. ”Am rămas singuri. Singurătatea, un pic ne-a… Vara este mai bine, când vin ei în august, copiii, nepoţii… e altă veselie, altă plăcere. Au venit şi şi-au făcut case mari, frumoase aici, dar stau goale. Îi aşteptăm acasă, dar nici nu au ce face, nu sunt locuri de muncă.”
Campania va prezenta şi situaţia generaţiei născute peste hotare, copii care nu au mai învăţat limba maternă, părinţii încercând disperaţi să îi integreze cât mai rapid, pentru a nu repeta drama pe care chiar ei au trăit-o, plecând într-un loc străin.
Iar ceea ce specialiştii anunţă pentru viitor în piaţa muncii, se vede deja de azi. Speriaţi că nu mai au forţă de muncă, mulţi angajatori plătesc cursuri de calificare şi asigură burse sau “importă” forţă de muncă chiar şi din Vietnam.
„Dacă această situaţie va continua, în câţiva ani nu vom mai avea deloc specialişti, nu mai vine nimic din urmă,” afirmă un angajator. „Cum avem cerinţe de calitate de nivel înalt, exigenţele fiind foarte mari, cum nu găseam oameni, am fost nevoiţi să aduce din Vietnam 46 de muncitori – sudori şi lăcătuşi mecanici, iar în luna august vom mai aduce alţi 52, tot din această ţară. Ne pregătim să aducem şi anul viitor.”
Şi mai este o problemă, deloc de neglijat. Efectele negative pe care le are exodul într-o familie.
Migraţia a dus la naşterea „sindromului Italia”. Sute de oameni se tratează anual de depresie, simţindu-se captivi printre străin.
„Schimbarea mediului de viaţă are un impact negativ asupra persoanelor fragile emoţional. Dialogul într-o altă limbă, cultura diferită, persoanele necunoscute, toate acestea potenţează declinul psihic al persoanei expuse. În plus, lipsa unui contract de muncă, culminată cu lipsa asigurării medicale şi a unui medic de familie, produce adesea o neîncredere cu urmări nefaste,” apreciază dr.Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Ministrul Românilor de Pretutindeni a declarat recent, în plenul Parlamentului, că în afara graniţelor ţării există o a doua Românie, cu 10 milioane de oameni (aici incluzând şi regiunile istorice).