Mărțișorul, simbol al primăverii și al renașterii, a revenit ca și protagonist în cadrul oratoriului organizat de către comunitatea catolică românească din Torino, duminică 25 februarie.
Duminica a doua a Postului Mare, ca de altfel toate duminicile din această perioadă a anului, a adus în sânul comunității catolice românești din Torino reîntâlnirea cu celebrarea Căii Sfintei Cruci, în mod deosebit împreună cu tinerii care se pregătesc pentru primirea sacramentului Mirului și familiile acestora.
Re-parcurgerea pasajelor pătimirii Domnului nostru Isus Cristos este un moment prielnic de meditație și de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu, moment de conștientizare a suferințelor omeneşti pe care le regăsim zilnic în frații noștri, moment de reculegere și analiză amănunțită a propriei conștiințe, în dorința împăcării cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.
Participarea la Sfânta Liturghie ce a urmat, celebrată de către părintele paroh Iulian Herciu, a fost făcută cu o atenție particulară în transformarea noastră în ființe noi. De altfel, Sfântul Ioan Bosco își învăța astfel tinerii pe care îi păstorea:
„Înțelegeți bine, copiii mei, că asistând la Sfânta Liturghie este la fel ca și cum ați vedea pe Mântuitorul Divin părăsind Ierusalimul și purtând crucea pe Muntele Calvar, acolo unde este răstignit printre chinurile cele mai barbare, vărsând până la ultima picătură propriul sânge.
Aceeași jertfă este reînnoită de către preot în timp ce celebrează Sfânta Liturghie. […] Prin urmare, nu se merge la Liturghie doar pentru a îndeplini o datorie de conștiință și pentru a fi drept în fața lui Dumnezeu. La Liturghie se participă, se ia parte la misterul morții și învierii lui Cristos Mântuitorul, iar aceasta implică implicarea personală de comuniune cu Isus”.
După Sfânta Liturghie, Riccardo, Loredana, Giuliana și Egidiu au primit cu entuziasm și bucurie copiii ce au binevoit să participe la oratoriul duminical, moment ludic dar și educativ, unde jocul se îmbină în mod natural cu lucrul manual, cu limba română și cu frumoasele tradiții strămoșești.
Artista Paula Zamfirov, colaboratoare a Bisericii Ortodoxe „Sfânta Parascheva” (ateliere artistice dedicate în mod deosebit copiilor), a Grupului „Vatra” şi a Asociaţiei „Primo Passo” din Torino, a binevoit să fie din nou călăuza celor prezenți în a descoperi secretele prelucrării materialului folosit pentru a crea mici opere de artă: mărțișoarele – cu zâmbet de copil! – care vor fi dăruite de 8 Martie propriilor mămici.
De la cel mai mic (Eva 4 ani) până la cel mai mare (părintele Iulian 47 ani), fiecare copil și tânăr a încercat să realizeze un proiect cât mai deosebit, entuziasmul depus în pregătirea mărțișoarelor fiind întrecut doar de bucuria de a vedea rezultatele finale.
După-amiaza împreună s-a încheiat cu o mică surpriză, gustarea pregătită de două mămici prezente, Gabriela și Monica; gogoșile calde au fost călduros primite (și mâncate) de cei mici și de cei mari, cu aceeași poftă și bucurie, ca la mama acasă!
Și iată că, în acest fel, normalitatea unei după-amiezi de duminică s-a transformat într-un moment de comuniune, de bucurie și de împărtășire a propriilor rădăcini, conștienți fiind de faptul că: „a ajuta (copiii) tinerii să descopere bogăția vie a trecutului, să-și întâlnească rădăcinile prin amintire este un adevărat act de dragoste față de ei, în vederea creșterii lor și a deciziilor pe care vor trebui să le ia” după cum ne învață Papa Francisc.
Tatiana Ghiurca