Români în Italia: Luminița Țăranu, artist plastic cu un palmares expozițional remarcabil

- Conținut sponsorizat -

Luminița Țăranu este printre puținii artiști români consacrați în Italia. S-a născut la Lugoj în 27 iunie 1960, a absolvit Academia Națională de Arte Frumoase „N. Grigorescu” din Bucureşti în 1985, la clasa Prof. Octav Grigorescu. S-a afirmat în România printre cei mai buni și activi desenatori și gravori din anii ’80. În 1987 a obținut Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru desen și gravură.

Din 1987 trăiește și lucrează în Italia, la Monte Porzio Catone, în apropiere de Roma. În Italia a obținut titlul echivalent al diplomei de absolvire a Academiei de Artă, titlu ce i-a fost recunoscut de Academia de Arte Frumoase din Bologna în 1993. A participat la mai multe expoziții din țară și străinătate. Lucrările sale se află în colecțiile unor importante muzee din Italia și din România.

Experiența sa artistică cuprinde reprezentări post-clasice până la instalații de avangardă, tablouri, mega-obiecte / sculpturi și intervenții artistice în lucrări de renovare arhitecturală. În Italia, artista a descoperit noi direcții stilistice prin care excelează.

În 1996 a câștigat medalia de argint la XXIII Premio Sulmona, Rassegna Internazionale d’arte contemporanea, pentru lucrarea „SUPERSLIDE 91 n. 29”. În 2012 ea a fost distinsă cu mențiunea specială a criticii la Expoziția Internațională „Premio Lìmen Arte”, Muzeul Enrico Gagliardi de la Vibo Valentia.

În 2013, proiectul său «COWMAN of the world» – «l’UOMOMUCCA del mondo» a fost selectat, printr-un concurs, pentru a participa la evenimentul inaugural al noului muzeu științific MUSE din Trento, proiectat de arhitectul Renzo Piano. Instalațiile sale au fost amplasate în Gara de Trento, în cadrul Programului de Deschidere. COWMAN reprezintă crezul artistic al Luminița Țăranu, reflecția sa asupra problemei actuale de mediu, asupra recuperării valorilor autentice și asupra conceptului de multiculturalitate.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Luminița Țăranu, COWMAN of the world, MUSE, Trento, 2013. Foto: Levure littéraire

Lucrările Luminiței Țăranu pot fi găsite în colecțiile unor muzee importante din Italia, dar și din România: MAGI ’900 – Museo delle Generazioni del ’900 Giulio Bargellini, Pieve di Cento (Bologna); Polo Museale Comunale «Scuderie Aldobrandini» în orașul Frascati (Roma); Muzeul de Istorie și Artă Contemporană din Blaj (România); Museo dell’Abazia «San Nilo», Grottaferrata (Roma); Museo della Fondazione «Casa di Dante in Abruzzo» – Torre de’ Passeri (Pescara-Abruzzo) și în colecții private din Italia.

În perioada 2013-2014, Luminița Țăranu a realizat unul dintre cele mai importante proiecte ale sale, „Columna mutātio”, parte artistică a expoziției „Arte, Tracciati, Transmedia. Omaggio alla Coloana di Traian ”, structurat pe trei aspecte: artistic, documentar și multimedia. Expoziția a fost deschisă la „Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali di Roma”, unul dintre cele mai importante muzee italiene, în decembrie 2013.

La Spirale – Luminița Țăranu. Foto: mercatiditraiano.it

Au scris texte critice despre lucrările sale importanți critici și istorici de artă italieni: Mario de Candia, Giorgio Di Genova, Barbara Martusciello, Arnaldo Romani Brizzi, Ivana D’Agostino, Cinzia Folcarelli, Federica di Castro, Stefania Severi și criticul de artă român Adrian Guță.

Luminița Tăranu. Foto: Muzeul românilor de pretutindeni