Am vorbit cu românii din Italia, cu unii, plecați de ani buni departe de casă. I-am întrebat despre ei, despre cum trăiesc și ce fac prin locurile unde sunt, despre cum și-au construit din temelii o nouă viață, dar m-ai presus de toate am fost curioși să aflăm părerea lor sinceră despre România în prag de Centenar. Cum o văd ei de departe, acum, după ce au cunoscut și alte mentalități, moduri de viață, alte concepții despre ce înseamnă a fi cetățean într-un stat de drept din lumea asta mare.
Alina Monica Turlea este o tânără română stabilită de 18 ani în Italia
Absolventă a unei binecunoscute universități din Roma, Alina studiază în prezent în Franța, la Sorbona, cea mai faimoasă universitate franceză și una dintre cele mai prestigioase instituții academice din Europa.
Rotalianul: Cum se prezintă Alina Monica Turlea în câteva cuvinte?
Alina: «Sunt născută la Bârlad, Vaslui, pe 29 aprilie 1979. Am ajuns în Italia în anul 2000, iar în timp am absolvit facultatea de litere la Universitatea „La Sapienza”, din Roma. Acum urmez un master la aceeași facultate, dar din septembrie mă aflu la Paris, mai exact la Sorbona, cu o bursă de studiu pentru un an de zile. Mă mai ocup cu scrierea de articole pentru câteva ziare și mă pasionează literatura și poezia cu care mai cochetez din când în când. Am publicat câte ceva, mai exact în două antologii pentru editurile Pagine și Aletti din Italia și fac parte din Cenaclul de la Roma. Am în curs de pregătire un volum de poezii care va fi publicat sper în aprilie anul viitor.»
Rotalianul: Ce îi dorești României în prag de Centenar?
Alina: «Nu e ușor să vorbești despre România fără să te emoționeze acest lucru. Ce-i doresc eu României, „țara mea de dor”? Îi doresc să se trezească, să realizeze potențialul imens pe care îl are în Europa, dar și în lume, să fie bogată în demnitate și înțelepciune. Noi, românii, ar trebui să avem mai multă grijă de moștenirea lăsată de cei care s-au jertfit și au semnat cu propriul sânge actul de la 1918, adică, actul de naștere al României.
Rotalianul: Cu ce se poate mândri în acest moment țara noastră și care sunt aspectele negative care îi denaturează imaginea în lume?
Alina: «Ar trebui să punem în valoare creația marilor clasici, dar și a celor care au contribuit atât de mult la menținerea identității poporului român. Doar atât ne-a mai rămas. Dar pentru a face asta trebuie să cunoaștem cultura și istoria proprie țări. Eroii acestui neam au apărat valorile adevărate ale României: credința, limba și pământul strămoșesc. Pentru românii de astăzi nu știu ce importanță mai au iubirea de patrie și valorile ei. Cred, cu durere în suflet, că România se află într-o mare derivă, în momentul de față nu prea mai avem modele umane cu o valoare morală autentică. De aveea este important să recuperăm memoria istorică și identitatea națională și mai ales să nu pierdem nici măcar un moment pasiunea pentru adevăr.
Guvernanții, din păcate, lasă deoparte lucruri esențiale pentru societate: educația și sănătatea. Aceștia sunt prea ocupați cu bătăliile pentru ocuparea scaunelor și a posturilor în instituțiile statului român. Astăzi, România este o țară umilită, în care cetățeanul e redus la sărăcie și tăcere. Se trăiește într-o mare confuzie și nesiguranță. După aproape 30 de ani, Revoluția aproape că nu se mai vede. România astăzi are doar proiecte pe hârtie și nimic concret. Sper ca această țară să-și regăsească direcția și demnitatea.
Aceasta este ruga pentru patria mea, România!»