O româncă stabilită în Italia a încercat să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești în timpul unei vizite în țară, dar a fost împiedicată de legislația curentă, informează Observatorul Prahovean.
Simona, care s-a stabilit în Italia acum 33 de ani, este donator voluntar de sânge în Peninsulă. Aflată într-o vizită în România, și-a exprimat dorința de a face același lucru la Ploiești, orașul ei natal.
A descoperit, însă, că legislația din România îi limitează dreptul de a dona sânge datorită faptului că nu are rezidența stabilă de un an în țară.
„Am fost la Centrul de Transfuzie din Ploiești, marți dimineață. La ora 07.00 eram acolo. Am aflat, cu surprindere, că nu am cum să donez sânge, deși sunt donator voluntar în Italia, pentru că nu am un act de rezidență de un an pe teritoriul României”, a povestit Simona.
„Sunt doar dezamăgită de birocrația din țară și de această lege. Ca voluntar donator frecvent în Italia, țara unde am rezidență de 33 ani, să fiu refuzată aici, doar pentru faptul că nu am acte românești, este strigător la cer”, a mai adăugat ea.
Potrivit dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, legislația curentă din România stipulează că orice donator trebuie să prezinte un document care să ateste rezidența de minim un an pe teritoriul României.
Această condiție survine într-un context în care spitalele se confruntă cu o nevoie acută de sânge.
În ciuda faptului că multe persoane din diaspora, la fel ca Simona, sunt dispuse să doneze în timpul vizitelor acasă, legislația actuală pare să pună birocrația înaintea necesităților urgente de sănătate.