„Vremurile când în România coșul de cumpărături era mai ieftin decât în străinătate, au trecut. Demult. Din contră, am impresia că-i chiar mai scump,” este concluzia unei românce revenită recent în țară, după o lungă perioadă de timp petrecută în Belgia.
Mărturisirea ei relevă un sentiment resimțit de multe persoane care compară prețurile produselor și serviciilor din România cu cele din alte țări occidentale.
Scriitoarea româncă Aura B. Lupu, stabilită în Belgia, și-a publicat opiniile cu privire la prețurile din România pe blogul personal.
„La Kaufland am lăsat aproape 150 de euro, iar asta fără să pot spune că am cumpărat cine știe ce,” a remarcat ea.
Totuși, nu a fost singura persoană care a făcut cumpărături. „Magazinul nu era gol, să zici că la cât de scumpe sunt toate, clienții-s mai răruți. Nici vorbă, erau destui oameni cu coșurile pline,” a adăugat ea, sugerând că în ciuda prețurilor percepute ca fiind ridicate, românii par să aibă capacitatea de a-și permite aceste costuri.
„Nu mai zic de alte chestii, haine, papuci, electronice, toate mi se par mai scumpe aici, decât în Belgia.”, a continuat scriitoarea româncă. Este o observație ce coincide cu impresiile multor altor persoane, care remarcă faptul că prețurile produselor și serviciilor în România sunt comparabile sau chiar apropiate de cele din țările occidentale, chiar dacă nivelul de venit nu este la fel de ridicat.
Aura B. Albu a mai subliniat că, în ciuda prețurilor, există o cerere ridicată pentru servicii precum cele de coafor, cosmetică, manichiură, pedichiură: „Dacă nu ți-ai făcut programare de-acum două, trei luni, pa, nu mai găsești niciun loc liber, totul este ocupat.” Aceasta este o indicație a faptului că, în ciuda prețurilor, românii sunt dispuși și capabili să plătească pentru aceste servicii.
Concluzia ei este una pozitivă, în ciuda constatărilor despre prețuri: „Habar n-am cât e aici salariul (minim – n.r.) pe economie acum dar, la cât sunt de aglomerate toate magazinele, e clar că se câștigă destul de bine. Asta întoarcere aici, la pensie.”
Într-adevăr, este o realitate care a fost observată de multe persoane: prețurile produselor și serviciilor în România sunt comparabile sau chiar apropiate de cele din țările occidentale ale Europei, chiar dacă nivelul de venit nu este la fel de ridicat.
Deși această situație poate fi frustrantă pentru consumatorii români, este important de menționat că este o problemă cu care se confruntă multe țări în curs de dezvoltare sau emergente. Este necesar un efort concertat pentru a crește veniturile, pentru a gestiona inflația și pentru a dezvolta industrii locale care pot produce bunuri la prețuri mai competitive.
În plus, în ciuda acestor provocări, România a făcut progrese semnificative în ultimele decenii în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și a prosperității economice.
Cu toate acestea, există în continuare mult loc pentru îmbunătățiri și este esențial ca toți cei implicați – guvern, companii și consumatori – să colaboreze pentru a construi o economie mai puternică și mai echitabilă.