Maria Vasile, o femeie româncă de 63 de ani, trăiește în Bari de peste 15 ani și este cunoscută și apreciată de locuitori pentru curățarea zilnică a pasajului subteran Marconi din cartierul Madonnella.
Maria povestește că își câștigă existența prin această activitate, în schimbul donațiilor pe care le primește: „Nu vreau să cerșesc pe stradă, dar în schimbul unei oferte libere, prefer să apăr decența unei zone care, din păcate, a fost afectată de mai multe ori de acte de vandalism și degradare”, a spus ea conform La Repubblica.
Cei care trec zilnic prin pasajul subteran Marconi o salută pe Maria cu „Buongiorno Maria” și „Grazie per quello che fai” („Bună dimineața, Maria” și „Mulțumesc pentru ceea ce faci”).
Maria spune că este prietenă cu toți, de la profesorii care predau în școlile din zonă, la studenții care au vârsta nepoților săi și până la angajații care se întorc acasă cu trenul.
Maria a rămas văduvă de șapte ani și recunoaște că se confruntă cu dificultăți economice. Cu toate acestea, ea își continuă activitatea de curățare și sprijină în acest fel comunitatea:
„Încerc să curăț în fiecare zi, chiar dacă vântul aduce deseori frunze și murdărie de pe stradă. Întâi iau mătura, îndepărtez praful și alte deșeuri aruncate pe sol, mai ales în timpul nopții. Apoi umplu găleata mea de la o fântână la câteva sute de metri distanță, într-un parc care se află lângă promenadă. Cu banii pe care îi primesc, cumpăr detergent, iar restul îl păstrez pentru mâncare”, a spus conaționala noastră.
Un locuitor din zonă a scris pe rețelele de socializare:
„Pasajul Marconi dacă este atât de curat e meritul acestei doamne care spală treptele, rampele și pavimentul. Și cei care trec pe acolo știu foarte bine că nu sunt spații mici. Vă spun că după ce termină, există acel miros de curățenie pe care îl simțim doar în casele noastre.”
În același timp, în pasajul subteran Marconi, voluntarii Retake Bari efectuează o nouă acțiune de curățare, ștergând inscripțiile ofensive făcute cu vopsea-spray pe pereți: „Acest pasaj se află într-o stare îngrozitoare”, au explicat ei.
„Am decis să realizăm un mural cu tematică Guglielmo Marconi și Margherita Hack, cu ajutorul elevilor de la școala învecinată Marconi-Hack. Ne-am mobilizat cu câteva luni în urmă, după numeroasele cereri de intervenție din partea cetățenilor, adresându-ne Primăriei, Amiu Puglia, Rfi, pentru recuperarea materialelor și schițarea operei. Compania Sikkens Italia ne va dona vopseaua și culorile, iar restul îl facem noi”.
Eforturile Mariei și ale voluntarilor Retake Bari demonstrează cum implicarea comunității poate schimba în bine aspectul și atmosfera unui spațiu public. Grație acestor oameni dedicați, pasajul subteran Marconi din Bari a devenit un loc mai curat și mai sigur pentru toți cetățenii.