Marți, 18 octombrie, Florența a fost capitala gastronomiei italiene: la Auditorium Santa Apollonia s-a desfășurat prima ediție internațională a „Premiului 5 Stele de Aur în Bucătărie”, organizată de Asociația Bucătarilor Italieni (AIC), sub patronajul Regiunii Toscana, reprezentată de Președintele Eugenio Giani.
Printre câștigători, alături de bucătari cu stele Michelin se numără și Dorina Burlacu, chef de origine română, care a primit diploma de la președintele AIC, chef Simone Falcini, însoțit de chef Daniele Gorini, coordonatorul bucătarilor din cadrul AIC.
La eveniment au fost invitați 400 de reprezentanți ai categoriei, printre care peste treizeci de chef cu premii internaționale, bucătari profesioniști, junior chefi, influnceri și food bloggeri. Marți dimineață, bucătarii au defilat îmbrăcați în uniformă, cu coiful alb pe cap, pe străzile din centrul Florenței. Apoi, după-amiază, a avut loc ceremonia de premiere „5 Stele de Aur în Bucătărie”.
Potrivit organizatorilor, „trofeul este acordat bucătarilor și chefilor care se remarcă, în fiecare an pentru, prin contribuția lor deosebită la răspândirea gastronomiei de calitate în întreaga lume. Râvnitul premiu este o sursă de mândrie pentru întreaga categorie și are o valoare enormă pe scena italiană și mondială”.
Iată ce a declarat chef Dorina Burlacu, după festivitatea de premiere:
„A fost o mare emoție pentru mine să particip la un eveniment cu adevărat grozav dedicat bucătăriei italiene. Împreună cu sute de bucătari și bucătari din toată Peninsula și, de asemenea, din lume, ne-am întâlnit și am defilat pe străzile orașului Florența, sub Dom sau lângă casa lui Dante, simboluri ale Italiei, o țară care reunește excelențe în multe domenii diferite. Am dedicat premiul orașului meu adoptiv, Reggio Emilia și celor două țări ale mele: România, unde m-am născut, și Italia, unde m-am îndrăgostit de bucătărie. Un premiu dedicat și tuturor femeilor bucătar, care se confruntă cu mult mai multe obstacole în cariera lor, față de colegii lor bărbați.
Aș dori să mulțumesc organizatorilor pentru modul în care am fost primiți și apreciați. A fost magic să descoperim că nu suntem doar o categorie puternică, ci și o echipă grozavă. Primirea unui premiu alături de bucătari cu stele Michelin, precum Gaetano Trova (2 stele Michelin), care mi-a fost și profesor în cadrul unui curs de bucătărie, a fost o mare onoare. Bucătăria italiană este considerată cea mai bună din lume și trebuie să fie cunoscută așa cum merită, subliniind și aspectele de alimentație sănătoasă. Misiunea mea a fost exact aceea de a promova tradiția și inovația, inclusiv pe canalele de socializare, precum Facebook. Iată de ce mă bucur că la eveniment au fost invitați și implicați și food bloggeri sau influenceri, precum Maria Grazia Celella, cuplul Mollica’s sau câștigători ai celor mai importante concursuri TV gastronomice naționale”.
Rețeta premiată: „Grădina fermecată, magia pastelor”
Pentru a participa la prima ediția a Premiului internațional, bucătarii, pe lângă respectarea cerințelor generale impuse de regulament, au trimis o rețetă proprie, care îi reprezintă. Rețeta cu care a participat Chef Burlacu se intitulează „Grădina fermecată” și este dedicată pastelor, interpretată într-o variantă inovatoare și respectând principiile unei alimentații sănătoase: medalioane de paste umplute cu ricotta, șuncă fiartă, sparanghel și Parmigiano Reggiano maturat 60 de luni.
Cine este Dorina Burlacu
Dorina Burlacu, originară din Brusturoasa (România), locuiește și lucrează la Reggio Emilia, orașul ei de adopție de 30 de ani. Este bucătar cu un Master în Nutriție Culinară, un promotor al alimentației sănătoase, dar cu gust. După o pregătire care a cuprins cursuri cu mari maeștri, precum Gualtiero Marchesi, Massimo Bottura, Gaetano Trovato, s-a specializat în realizarea de paste cu indicator glicemic scăzut, potrivite pentru alimentația persoanelor cu diferite patologii. Rețeta sa de Erbazzone, de exemplu, o plăcintă umplută specifică orașului Reggio Emilia, a fost certificată conform Academiei de Nutriție Culinară Cucina Evolution din Bologna, care utilizează standarde ale Ministerului Sănătății din Italia.
Chef Dorina Burlacu a fost invitată să participe, timp de trei ani consecutiv, la “Săptămâna Bucătăriei Italiene de la Paris”. Este foarte activă ca profesor la cursuri profesionale regionale, transmițând noilor generații filosofia sa gastronomică, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale, cu o viziune bazată pe economisirea energiei, punerea în valoare a teritoriului prin consumul de produse locale și lupta împotriva risipei.
Colaborează cu câțiva din cei mai importanți producători de alimente de excelență din Emilia Romagna (prosciutto, Parmigiano Reggiano etc), pentru care creează rețete inovatoare.
Se numără printre cei 30 de semifinaliști ai Concursului național TV „Cel mai bun Bucătar din Italia”, ediția a II-a – 2022.