Româncă din Italia, despre femeile migrante care lucrează în agricultură: „Le sunt călcate în picioare drepturile”

- Conținut sponsorizat -

Adriana, o româncă din sudul Italiei, activistă ActionAid, luptă pentru afirmarea drepturilor lucrătoarelor migrante din Peninsulă, în special a celor care muncesc în sectorul agricol și care se confruntă cu multiple probleme.

Adriana a fost muncitoare la o fermă agricolă din Calabria, iar în prezent lucrează ca menajeră, activitate despre care spune: „Curățenia caselor este o ocupație mai bună decât altele. Am fost suficient de mult în agricultură încât să-mi dau seama cât de dificil este ca mediu. Cu caracterul meu mereu rebel, m-am chinuit să rezist și până la urmă am renunțat.”

Drepturile lucrătoarelor agricole provenite din România și Bulgaria, călcate în picioare de angajatori

„Una dintre problemele despre care nu vorbim este cea a maternității. Îngrijirea copiilor este cu adevărat dificilă pentru femeile care lucrează în agricultură”, a spus Adriana pentru Gazzetta del Sud.

Hărțuirea sexuală, șantajul, salariile mici, munca la negru, sunt probleme cu rădăcini adânci în domeniul agricol, în zona care cuprinde provinciile Matera, Taranto și Cosenza. O zonă vastă din sudul Italiei unde clima și pământul fertil favorizează cultivarea fructelor și legumelor, de la căpșuni și struguri până la citrice.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Femeile sunt de preferat ca lucrătoare pentru perioadele de recoltare și procesare a fructelor. Multe dintre ele provin din România și Bulgaria și de foarte multe ori își văd călcate în picioare drepturile.

„Când campania agricolă începe devreme, la ora 02:00 sau 03:00 dimineața, iau copiii adormiți și, dacă nu au rude, îi duc la pe la casele anumitor persoane care au grijă de cinci, șase sau zece dintre ei în propriile locuințe. Aceste persoane îi țin contra cost până când mamele lor se întorc după-amiaza de la muncă. Trimiterea copiilor la grădiniță nu este posibilă, orarul nu le permite”.

În Calabria există „creșe ilegale”, servicii plătite, nedeclarate, cu personal fără nicio pregătire care se ocupă de copii până la sosirea părinților. Iar unele mame își iau copiii cu ele, în sere, punându-i să doarmă pe lăzi de lemn.

„Oricum, cui îi pasă unde ne lăsăm copiii?” întreabă Adriana. „Nimănui! Nu contează dacă îi lăsăm în țările noastre de origine, încredințându-i bunicilor sau rudelor. Nu contează dacă nu-i vedem luni de zile. Muncitorii agricoli sunt invizibili, sunt doar numere. Uneori trebuie să renunțe și la numele lor dacă este greu de pronunțat, sunt nevoiți să-și găsească altul, mai ușor de zis pentru italieni.”

Ca răspuns la diferitele forme de încălcare a drepturilor lucrătoarelor străine din Puglia, Basilicata și Calabria, ActionAid a lansat încă din 2016 un program bazat pe protagonismul muncitorilor din agricultură și pe construirea de răspunsuri durabile la nevoile acestora, cu ajutorul și colaborarea comunităților și administrațiilor locale.

- Continuarea după publicitate -

Un angajament care implică instituțiile, sindicatele, asociațiile locale, întreprinderile agricole, asociațiile patronale, partenerii societății civile, pentru a produce o schimbare concretă în viața femeilor muncitoare migrante.

În fiecare zi, Adriana și ceilalți activiști de la ActionAid, se angajează să ofere voce și spațiu femeilor migrante, prea des uitate de autorități.