O româncă necăsătorită, în vârstă de 55 de ani, care își crește și îngrijește singură cele două fiice, dintre care un cu o dizabilitate de 100%, va ajunge în stradă din luna ianuarie a anului următor, după ce Primăria orașului Roma i-a sistat bonusul pentru chirie în valoare de 700 de euro, informează Roma Today.
Maricica, fără un loc de muncă permanent și cu două fiice aflate în întreținere, dintre care una în scaunul cu rotile, a depus cerere pentru o locuință socială încă din anul 2012. Nu a obținut-o nici până acum, dar din 2016 a primit de la Primăria Romei un bonus de închiriere în valoare de 700 de euro pe lună. Femeia mai adăuga de la ea 117 euro și își plătea chiria apartamentului în care locuiește în prezent, pe via Casilina. Numai că administrația locală a anunțat-o că bonusul îi va fi retras, iar proprietarul apartamentului nu-i va mai reînnoi contractul de închirie. Drept consecință, începând cu data de 12 ianuarie 2023 Maricica va ajunge în stradă, împreună cu fetele sale.
Bonusul a fost anulat de Primărie încă din 2020, dar apoi a fost reactivat pentru o perioadă: „S-a întâmplat cu un an înainte de ordinul de evacuare – povestește Maricica – care a venit în jurul lunii iunie 2021. Nu știu de ce au întrerupt bonusul, dar când am apelat la Sindicatul Chiriașilor au consimțit eroarea și bonusul a fost reactivat. Din păcate, însă, s-a făcut prea târziu, deoarece proprietarul deja obținuse între timp ordinul de evacuare, deși eu plătisem mereu regulat diferența de 117 euro între taxa solicitată și contribuţia primită de la stat.”
Maricica a făcut cerere pentru o locuință socială (populară, în Italia) încă din anul 2012 și Sindicatul Chiriașilor a solicitat actualizarea punctajului în mai 2021. Una dintre fetele sale a suferit o operație la cap în urma unui anevrism, nucleul familial obținând astfel încă 16 puncte și să sară la un total de 47, ceea ce l-ar plasa între poziția a zecea și a optsprezecea în clasamentul familiilor cu 2-3 membri, din peste 5.300 de solicitanți.
„Nu vreau ca fiica mea sa sufere din nou traume – spune Maricica – este foarte slăbită, nu vreau să se mai supere și să intre în panică. Acum, datorită avocatului Guido Lanciano, încerc să rezolv această situație. Nu pot să mă duc să ocup ilegal o casă, suntem trei femei, mi-e teamă. Îmi doresc o casă decentă, care să fie de drept a mea.”
„În această poveste este întreaga luptă a noastră și a oamenilor de bine – comentează Fabrizio Ragucci de la Uniunea Chiriașilor. Primăria Romei nu poate continua să o ignore. Maricica are dreptul să obțină imediat o casă socială, pentru că legea îi dă acest drept. Nu putem accepta amânări și aruncarea responsabilității asupra altora, în timp ce cetățenii ajung în stradă din cauza administrației indiferente”.
Și pentru că în iunie anul trecut, primăria a adoptat reglementările regionale privind creșterea cotei (la 35%) pe care instituția o poate rezerva, în clasamentul ERP, celor aflați în condiții de dezavantaj sever locativ. Iar Maricica, conform Uniunii Chiriașilor, se încadrează într-unul din aceste cazuri: este în curs de evacuare, singură, fără un loc de muncă permanent, cu o fiică bolnavă, cu dizabilitate grad de 100%.