Român stabilit în Marea Britanie, șocat de prețurile și stilul de viață din România: „60 de lire o masă la terasă și nu găsești loc liber”

Un român stabilit în Marea Britanie sugerează că a trăit un adevărat șoc la întoarcerea în țară, în timpul unei vacanțe care i-a stârnit mai degrabă îngrijorare decât dorința de a reveni definitiv.

504727701_1138213781680196_8806857538850198897_n
În imagine: Ioan Potolea. Sursă foto: Ioan Potolea/Anunțul UK/Facebook.

Ioan Potolea, originar din județul Galați și stabilit în orașul Leeds din 2018, a povestit public experiența sa recentă în România, subliniind discrepanțele dintre aparențele de prosperitate și realitățile economice de zi cu zi.

„Am fost recent în România. 60 de lire o masă la terasă și nu găsești locuri libere… Vile și mașini scumpe peste tot… După șapte ani în Anglia, m-aș întoarce în țară, dar îmi e teamă că acolo nu o să mă ajung cu banii”, a scris el într-o postare publicată de pagina Facebook Anunțul UK, dedicată comunității românești din Regatul Unit.

Potolea, care lucrează ca muncitor în Marea Britanie, spune că, deși nu duce un trai luxos, viața din Anglia i se pare mai previzibilă și sigură. Călătoria recentă în România i-a oferit însă un contrast tulburător între exteriorul aparent prosper și incertitudinea economică percepută.

„Călătoria mea recentă în România, după șapte ani de ședere în Anglia, mi-a prilejuit câteva reflecții, mi-a trezit niște îngrijorări. Am mai fost acasă în mici sejururi, dar parcă de data asta ceva m-a șocat.

La Pescaru, pe faleza Dunării – 60 de lire o masă? Și restaurantul plin. Multă exuberanță la cheltuieli în plin deficit? Multă lume încasează cash. Doar o remarcă superficială.

Vile peste tot, mașini scumpe peste tot. Terase pline de consumatori, nu găsești o masă. Și se trăiește bine, nu glumă. De la Târgu Mureș la București, numai ce-am văzut din microbuz, România arată a fi în boom economic. Și pe dedesubt… cam scârțâie.”

Deși recunoaște că visează să se întoarcă acasă, calculele financiare îl opresc. A vizitat o zonă rezidențială modernă din Târgu Mureș, în speranța că va putea începe o viață nouă în România, dar concluziile au fost descurajante.

„Doritor de întoarcere, am prospectat o zonă rezidențială modernă în Târgu Mureș. Îmi doresc un trai normal, un apartament mobilat, o mașină… dar siguranța zilei de mâine nu se prefigurează. Pentru că am socotit. Dacă pe hârtie nu iese, darămite în realitate…”

Postarea sa a generat numeroase reacții din partea altor români din diaspora, care i-au dat dreptate și au împărtășit experiențe similare. Mulți dintre ei au încercat întoarcerea în România, dar s-au văzut nevoiți să plece din nou în străinătate.

„Are mare dreptate!”, a scris un utilizator.

„După 15 ani petrecuți în UK am decis și eu împreună cu familia să ne întoarcem în România anul trecut. Nu a trecut un an și ne-am întors…”

„Am stat 19 ani în Spania. M-am întors acasă bucuroasă, la țărișoara mea, dar regret enorm. În România nu se poate trăi, salariile sunt foarte mici și prețurile de 2 ori mai mari ca afară…”

Mărturiile acestor români pun în lumină o realitate adesea trecută cu vederea: pentru mulți dintre cei plecați, întoarcerea acasă rămâne un vis îndepărtat, blocat de incertitudinea financiară și de diferențele tot mai mari dintre costul vieții și veniturile reale din România.