În prag de Paște, mulți copii din România se confruntă cu lipsa părinților plecați la muncă în străinătate. Unul din doi adulți aflați peste hotare nu va reveni în țară de sărbători, potrivit organizației Salvați Copiii.
Motivele sunt multiple: fie nu au bani de drum, fie nu își pot lua zile libere de la serviciu, menționează Pro TV într-un scurt reportaj.
O astfel de poveste vine din județul Bacău, unde două surori, Andreea și Mădălina, își doresc cu disperare să-și vadă tatăl de Paște.
Acesta muncește în construcții, în Italia și nu a mai fost acasă din luna august a anului trecut.
„Să vină doar tati, asta e cel mai important”, spune Andreea. „Să mă joc cu el. Mă învârtea, săream cu el, ieşeam în parc”.
Mama fetelor, Camelia Rău, recunoaște că situația este dificilă:
„Trebuie să facem mari sacrificii, iar cheltuielile sunt mari. Nu ne permitem cu doi copii și nu e ușor nici pentru mine, nici pentru el să stea departe de ele.” Video AICI.
Organizația Salvați Copiii raportează că peste 500.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, iar 55% dintre aceștia nu vor reveni de sărbători.
Psihologii atrag atenția că absența părinților poate provoca sentimente acute de abandon în rândul copiilor.
„E important ca părinții să păstreze legătura cu ei, măcar de la distanță, și să nu îi amăgească în privința întoarcerii”, explică Corina Mighiu, psiholog la Salvați Copiii.
Aceasta subliniază riscul ca sentimentele de tristețe și furie să apară atunci când copilul își vede colegii reunindu-se cu părinții lor, în timp ce el rămâne singur.
Nici părinților nu le este ușor să fie departe de copiii lor, mai ales de sărbători. „Suferința psihică este mult mai accentuată pentru acei părinți care nu pot să sărbătorească anumite zile importante din viața copiilor sau a comunităților”, afirmă Ciprian Iftimoaei, sociolog.
Cu toate acestea, fenomenul înstrăinării de copii, prin plecarea în străinătate a unuia sau a ambilor părinți, s-a diminuat față de acum un deceniu sau două, arată studiile sociologice.