Român întors din străinătate: „Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”

- Conținut sponsorizat -

Ionuț Lazăr, un tânăr cioban din satul Deleni, județul Mureș, a împărtășit pentru Trinitas TV povestea vieții sale, vorbind despre pasiunea sa pentru meseria de cioban și despre viața la țară.

Întors din Germania unde a lucrat pentru o scurtă vreme în construcții, tânărul român în vârstă de numai 20 de ani a declarat că pentru nimic în lume nu s-ar mai întoarce la muncă, în străinătate:

„Nici să nu mai aud de ea, las’ să meargă alții, eu rămân la oi!”, a spus el, subliniind că acasă e raiul lui.

photo_2023-08-15_14-03-03
Ionuț Lazăr. Sursa foto: captură video TRINITAS TV

Ionuț este exemplul tânărului român care a ales să rămână în satul natal, în ciuda tentațiilor de a se întoarce în străinătate sau de a lucra la oraș.

El a decis să continue tradiția familiei și să devină cioban, considerând că viața la țară oferă un stil de viață sănătos și liniștit, în armonie cu natura.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Povestea lui Ionuț Lazăr a fost făcută cunoscută publicului larg mai întâi de Iosif Ciunterei, etnologul și administratorul paginii de Facebook Cu Iosif pe coclauri.

În Germania Ionuț Lazăr lucra în construcții, la demolări și era plătit doar cu 8 euro pe oră.

„Se fac bani în străinătate, dar atâta e de greu de nu vă pot spune! Dorul de casă, dorul de țară, de familie…”, a spus tânărul care a lucrat în Germania în demolări.

Ionuț a povestit că se trezea la ora 05:00, apoi toată ziua, nu lăsa barosul în mână. „Când veneai acasă pe la șase, șapte seara, nici să mănânci nu-ți mai venea, numai să te pui în pat voiai, eram frânt de oboseală, nici mâncare nu-mi mai trebuia. Și dimineața devreme iar la lucru”, a povestit el.

Colegii de-ai săi luau și 20 de euro pe oră, dar el, tânăr și neexperimentat muncea pentru mult mai puțin. Așa că, sătul de traiul pe care i-l oferea străinătatea, a hotărât anul trecut să se întoarcă la Deleni, pe plaiurile natale.

- Continuarea după publicitate -

„Am zis la un moment dat, eu nu mai stau, mă duc acasă. Și-așa se strâng oile de-acum, vin Paștile, trebuie să mă duc acasă. De-acolo am venit oarecum nebun”, a mărturisit tânărul păstor.

photo_2023-08-15_14-02-59
Ionuț Lazăr. Sursa foto: captură video TRINITAS TV

Pentru că cel puțin de trei generații în familia lui s-a practicat păstoritul, Ionuț a știut foarte bine ce va face odată întors acasă. Cu cei 1.200 de euro pe care îi avea în buzunar a cumpărat câteva oi și a pus pe picioare o mică fermă personală.

„Cum îi acasă nu-i niciunde, unde te naști, unde copilărești, unde ai crescut…”

„Sunt oameni care își vând casa din locul unde au crescut și se duc la oraș, pe mine nu m-ar lăsa inima să-mi vând casa, locul de lângă părinți, de lângă bunici. Își vând casa și se duc la oraș, în aglomerația aia. Eu n-aș putea sta la oraș, eu vin nebun de-acolo”, a mai adăugat Ionuț.

- Continuarea după publicitate -

Ce a răspuns Ionuț când a fost întrebat dacă s-ar mai întoarce vreodată în străinătate: „Nu! Nici să nu mai aud de ea! Las’ să meargă alții, mai bine stau eu acasă, la oile mele.”

„Acasă n-ai stres, n-ai griji, ești oarecum în Raiul tău, ca pe o apă lină, așa… ești liniștit!” Ionuț Lazăr îndeamnă tinerii să nu uite de rădăcinile lor și să nu se lase ispitiți de promisiunile unei vieți mai ușoare în oraș sau în străinătate.

Un mesaj de la Ionuț Lazăr pentru românii plecați în străinătate:

„Un sfat nu numai pentru tineri, pentru toți oamenii plecați în străinătate și care și-au lăsat aici poate și familiile, părinții, neamurile.

- Continuarea după publicitate -

Dacă o fost în străinătate și o strâns niște bănuți, eu le recomand cu tot dragul și cu toată stima să se întoarcă în țară, să facă ceva pentru ei și pentru țara asta, să n-o lăsăm de izbeliște!

Le recomand să vină și să se ocupe de animale, să strângă vaci, oi, că din animal trăiești, că animalul oferă, produce. Un picuț îi greu, că și mie mi-o fost greu dar încet, încet producția vine.”

Mesajul lui Ionuț Lazăr este unul important în contextul actual, în care tot mai mulți tineri părăsesc satele pentru a căuta oportunități în orașe sau în străinătate, lăsând în urmă comunități îmbătrânite și lipsite de vitalitate.

Alegerea sa de a rămâne în satul natal și de a-și continua tradiția familiei reprezintă o inspirație pentru tinerii care doresc să își construiască o viață în armonie cu natura și valorile tradiționale.

În concluzie, povestea lui Ionuț Lazăr, tânărul cioban din satul Deleni, județul Mureș, este o mărturie a faptului că viața la țară poate oferi nu doar satisfacții materiale, ci și împlinire sufletească și un sentiment de apartenență la o comunitate unită și solidară.

Prin devotamentul său față de meseria de cioban și respectul față de tradițiile și valorile satului românesc, Ionuț reușește să păstreze vie o parte importantă a culturii și identității noastre naționale.

- Mai multe după publicitate -