Un român întors recent în țară după o perioadă petrecută în străinătate a povestit pe o rețea socială experiența șocantă avută la prima nuntă din viața sa în România. Crezând că 100 de lei reprezintă un gest suficient de simbolic pentru a onora invitația, bărbatul a aflat ulterior că suma lăsată în plic l-a transformat într-un subiect de bârfă printre miri și apropiații acestora.
„Am fost recent la o nuntă (prima nuntă din viața mea în România) și am lăsat 100 de lei darul de nuntă în plic, iar acum am aflat că mirii au început să mă vorbească stânga, dreapta, pentru că am lăsat 100 de lei și că ‘se iese în pagubă cu mine și să se aibă grijă’”, a scris bărbatul pe Reddit, conform publicației Libertatea. Postarea sa a devenit rapid virală și a generat peste 900 de comentarii.
Bărbatul a explicat că, în țările în care a locuit, darul în bani nu este o regulă sau este doar simbolic:
„La nunțile la care am fost în afară nu prea se dădea dar deloc, maxim ceva simbolic, iar bani doar cei foarte apropiați. În rest, se mai punea la dispoziție un cont bancar al mirilor în care se trimit sume gen 10-20 de euro. Țin să menționez că vorbim de țări cu o putere de cumpărare net superioară față de România”, a adăugat acesta.
Românul a declarat că a aflat cu stupoare că în România, în 2025, suma obișnuită lăsată de un cuplu invitat la nuntă este între 1.500 și 2.500 de lei, iar pentru rude apropiate sau nași, darul poate ajunge la 8.000 de lei.
El a recunoscut că nu știe cum să procedeze la următoarea nuntă la care a fost invitat în luna octombrie: „Oscilez în a lăsa tot 10-20 de euro sau să nu mă duc deloc.”
Reacțiile românilor au fost împărțite. Unii l-au criticat dur: „Ai făcut asta ca să te asiguri că nu te mai invită nimeni la nuntă, vreodată.”
Alții i-au luat apărarea: „Eroul de care aveam nevoie. Trebuia să începem de undeva.” Sau: „Mai bine nu lași deloc decât să lași 100 de lei, părerea mea.”
Cei care au comentat au subliniat că în România, darul de nuntă are rădăcini adânci în tradiție și a evoluat dintr-un ajutor simbolic pentru tinerii căsătoriți într-o presiune socială cu sume considerabile:
„Pentru că românii au fost întotdeauna săraci, iar la noi darurile de nuntă reprezentau un ajutor. Ulterior, ca așa ne e firea să exagerăm în tot, darurile au tot crescut până s-a ajuns la peste 2.000 de lei de cuplu.”
În 2025, costul mediu al unui meniu la nuntă (cu băuturi incluse) este între 400 și 500 de lei per persoană, iar invitații sunt așteptați să acopere această cheltuială plus un adaos, în funcție de apropierea față de miri. Estimările actuale arată următoarele sume medii lăsate la nunți:
- Invitat singur: 800 – 1.000 lei
- Cuplu: 1.500 – 2.500 lei
- Frați / surori: 2.000 – 3.000 lei
- Nași / părinți: 4.000 – 8.000 lei
- Neprezentat: minimum 500 lei.
Pentru a veni în ajutorul celor care nu cunosc aceste convenții, au fost create mai multe site-uri cu „calculatoare de dar de nuntă”, care oferă estimări în funcție de județ, relație cu mirii, sezon și locație: catdaulanunta.ro, catdau.ro, pinvite.ro și wedday.ro.
„E de bun simț să te documentezi despre obiceiurile locale când mergi într-un loc nou”, a comentat un alt utilizator.
Alții, însă, consideră că aceste așteptări transformă nunțile din evenimente de bucurie în obligații financiare împovărătoare: „La câți bani au pus părinții mei la toate nunțile și botezurile, îmi cumpăram apartament dacă îi puneau într-un cont…”
Cazul a readus în atenție o întrebare veche: este darul de nuntă o formă de ajutor sau o presiune socială tot mai greu de susținut?