Român din străinătate: „De ce alegem să construim case în România în care s-ar putea să nu locuim niciodată?”

- Conținut sponsorizat -

Un subiect aprins de dezbateri îi are în centrul său pe românii ce locuiesc de ani buni în străinătate și totuși aleg să-și construiască case în țara natală. Dilema ridică întrebări despre sensul investiției într-o casă care poate nu va fi locuită niciodată.

„Ce părere aveți despre cei ce locuiesc în străinătate de mulți ani, dar își construiesc casă în România? Adică în loc să-și trăiască viața, consumă banii pe ceva ce nu vor folosi niciodată… Cum vedeți situația asta?”, a întrebat un român pe un grup de conaționali din străinătate.

Mai multe persoane au răspuns la postare, iar opiniile sunt împărțite. Unii consideră că românii au un simț înnăscut al proprietății, în timp ce alții sunt de părere că, dacă nu te vei întoarce în România, ar trebui să te orientezi spre o locuință în țara în care locuiești sau să alegi să stai în chirie pentru totdeauna.

„Chestia e simplă… dacă vrei să te întorci în România, atunci îți faci casă sau o renovezi pe cea pe care o ai deja. Dacă nu mai vrei să te întorci acasă, te orientezi spre o locuință acolo unde stai… sau stai în chirie pentru totdeauna. Românu’ are simțul proprietății, cred că e o chestie care e în ADN-ul nostru”, a comentat cineva.

Unii români, care nu se gândesc să se întoarcă în România, și-au cumpărat case în țările adoptive în care locuiesc, bucurându-se de acestea și făcându-și viața mai ușoară.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Există însă și persoane care recunosc faptul că și-au investit toți banii într-o casă în România, pe care nu o vor folosi niciodată, considerând asta „o prostie”.

Totuși, sunt și cei care se identifică cu situația, susținând că nu trebuie uitat de unde ai plecat și că există speranță pentru vremuri mai bune și la noi în țară. Acești oameni consideră locuințele construite acasă ca pe niște case de vacanță, uneori chiar fiind case ale bunicilor, refăcute de la zero.

„Eu sunt unul dintre cei care și-au construit casă în țară. Din viață să nu pleci până nu sădești un copac, până nu-ți faci o casă și o familie. Sperăm la vremuri mai bune, poate le facem ca și case de vacanță, noi ăștia care nu am uitat de unde am plecat… Poate că nu vrem să lăsăm chiar de tot trecutul în urmă”, a comentat o altă persoană.

Cei care au construit case în țară cu ani în urmă, când prețurile erau mai accesibile, argumentează că nu se știe niciodată ce va aduce viitorul. Majoritatea oamenilor au fost capabili să finalizeze construcția unei case în România în timp de 3-4 ani. Pe de altă parte, cumpărarea unei case în străinătate poate necesita mult mai mult timp și un angajament financiar considerabil.

Unii speră să se întoarcă la pensie în România și își construiesc în țară case cu toate facilitățile pentru bătrânețe, menținând o imagine idilică a locurilor natale și a relațiilor pe care le vor relua odată cu întoarcerea acasă.

- Continuarea după publicitate -

Cu toate acestea, realitatea este că adesea lucrurile se schimbă în timp – oamenii se mută, relațiile se răcesc sau persoanele dragi pleacă dintre noi. De aceea, cei care se întorc în țară după pensionare constată că viața lor socială și familială rămâne în străinătate și, în cele din urmă, decid să se întoarcă.

În contrast, există și oameni care sunt conștienți de faptul că nu se vor întoarce niciodată în țară, nici chiar la pensie.

În esență, unii consideră că alegerea de a investi într-o casă în România, în timp ce trăiești în străinătate, depinde în întregime de decizia personală a fiecăruia.

Percepțiile sunt variate și opiniile diferite cu privire la această temă. Cert este că decizia de a investi într-o casă, fie ea în România sau în străinătate, rămâne o chestiune personală, strâns legată de planurile de viitor, aspirații și sentimentul de apartenență.