Daniel Bănete, un român în vârstă de 30 de ani, rezident în orașul englez Coventry (West Midlands), a fost condamnat la trei ani de închisoare de Tribunalul Warwick în cursul zilei de marți, 6 decembrie.
Românul este acuzat că a pretins în mod fraudulos plăți de 600.000 de lire sterline de pe urma asigurării de viață a fratelui său care a decedat în timpul pandemiei de COVID.
După ce fratele său a murit în România, în urmă cu doi ani, Bănete a încheiat pe numele acestuia patru polițe diferite de asigurare de viață în perioada 16-21 iulie 2020, deși fratele său a decedat într-un spital românesc la data de 8 iulie 2020, potrivit BBC.
Ulterior, Bănete a furnizat certificate de deces false companiilor de asigurări, cu date de deces diferite, cuprinse în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, în încercarea de a revendica banii de pe urma despăgubirilor.
Ian Cambridge, agent detectiv la Departamentul de Aplicare a Fraudei în Asigurări (IFED) al poliției londoneze a declarat:
„Bănete a scos aceste polițe după ce fratele său a murit, cu intenția cinică de a-și însuși câștiguri financiare.
„A modificat documentele oficiale pentru a înșela în mod intenționat asiguratorii, iar dovezile copleșitoare împotriva lui arată că știa exact ceea ce face”.
Escrocheria a fost descoperită după ce Aviva, unul dintre asiguratorii cu care Bănete încheiase una dintre polițe, a aranjat ca un angajat de naționalitate română al propriului personal să contacteze spitalul la care a murit fratele lui Bănete și, astfel, au aflat data corectă a decesului acestuia.
De asemenea, asiguratorul a putut să furnizeze o adresă IP la care a fost încheiată polița, iar cercetările ulterioare au scos la iveală că era vorba chiar de adresa lui Bănete din Lillington Road, Coventry.
O percheziție efectuată de agenții IFED în locuința sa a scos la iveală documente referitoare la polițele de asigurare de viață pentru cele patru companii de asigurări, precum și certificatele autentice de naștere, căsătorie și deces ale fratelui său.
În plus, a fost găsit și un dosar cu certificate de deces false, care arătau data morții pe 10 noiembrie 2020, iar tocmai aceste documente au fost trimise asiguratorilor atunci când a trimis cererile sale de despăgubire.
Jacqueline Kerwood, Claims Philosophy Manager Protection la Aviva, a explicat: „Această sentință arată că frauda în domeniul asigurărilor este o infracțiune și, dacă încercați o fraudă printr-o asigurare, este posibil să fiți prinși și urmăriți penal.
„Aviva are o abordare cu toleranță zero față de fraudă, deoarece cererile false pun presiune asupra costului primelor de asigurare pentru clienții onești, care se bazează pe protecția financiară oferită de polițele de asigurare de viață”.
Bănete a fost arestat și, în timpul interogatoriului, nu a răspuns la nicio întrebare. El a pledat vinovat la opt capete de acuzare de fraudă prin falsă reprezentare și a fost obligat să plătească o suprataxă de 190 de lire sterline pentru fiecare din cele patru părți vătămate.