Sâmbătă, 9 februarie, românii din provincia Lecce l-au comemorat cu o slujbă de pomenire pe un conațional decedat în Italia, în preajma zilelor de Crăciun ale anului trecut.
Petrea Tiberiu avea 42 de ani, era originar din Reșița, județul Caraș-Severin și s-a stins în urma unei comoții cerebrale, pe data de 22 decembrie, la spitalul din Copertino. Numai că, spitalul din Copertino, fiind o unitate sanitară de o capacitate redusă, nu avea locuri disponibile pentru mult timp la camera mortuară, iar primăria, care nu a primit niciun semn din partea familiei între timp, a decis ca pe data de 28 decembrie, 2018, să îl înmormânteze pe românul nostru. Doar că, rudele sale din România au aflat de moartea lui Tiberiu abia pe 3 ianuarie, 2019, când doi polițiști le-au bătut la ușă cu vestea morții fiului și fratelui lor.
Reprezentanții români de la Consulatul din Bari au declarat că înștiințarea morții românului Petrea Tiberiu a plecat de la ei spre autoritățile din România în aceeași zi cu decesul bărbatului. Cum s-a ajuns ca familia bărbatului să afle abia după 12 zile, nu ne-am lămurit încă, poliția din România nu a dat nicio clarificare în acest sens.
Contactat de noi, fratele lui Tiberiu Petrea din România ne-a declarat: „S-au prezentat doi polițiști la ușa tatălui meu și i-au spus că Tiberiu nu mai este, că a decedat. Apoi i-au cerut să semneze niște hârtii, în care se specifica faptul că ei ne-au înștiințat și că tata este de acord ca statul italian să îl îngroape, ceva de genul ăsta. Era în ziua de 3 ianuarie, iar fratele meu era deja îngropat de vreo cinci zile, de pe 28 decembrie. Noi am fi vrut să îl aducem acasă, să îl îngropăm aici, în țară, creștinește. Acum nu știm dacă se mai poate face ceva.”
Românii din provincia Lecce, împreună cu reprezentanții asociației ARI Diaspora, s-au mobilizat și au decis să organizeze pe 9 februarie, la mormântul românului Tiberiu Petrea, o slujbă de comemorare cu ajutorul preotului Ioan Ovidiu Grancea de la parohia ortodoxă română din Lecce.
„Părintele a făcut slujba în mod voluntar, o slujbă frumoasă care ne-a emoționat pe toți cei prezenți. Nu-l puteam lăsa așa pe Tiberiu, unii dintre noi îl cunoșteau și personal, datoram asta memoriei sale. De la spital l-au adus direct la cimitir și l-au băgat în pământ, atât. Fără cruce, fără preot, fără o lumânare. Am strâns bani și i-am făcut noi o cruce pe care am scris numele său și am pus și o imagine cu el, am mai luat cele necesare, iar cu ajutorul părintelui, căruia îi mulțumim, am dus la îndeplinire și această datorie creștinească. Pentru noi este o datorie, un român care moare singur, departe, printre străini, merită măcar o cruce și o lumânare de la conaționalii săi”, ne-a spus președinta asociației ARI Diaspora.
Nu știm când și dacă rudele lui Tiberiu Petrea ar mai putea rezolva ca trupul acestuia să fie dus în țară, dar îi putem asigura că deși s-a stins la mii de kilometri depărtare de casă a primit în cele din urmă, datorită unor inimoși români din zonă, tot ceea ce tradiția creștină ortodoxă impune în asemenea cazuri: un preot, o slujbă, o cruce și mai multe lumânări aprinse la mormântul său.