Un român, după ani de muncă în străinătate, a ales să se întoarcă acasă și să investească într-o afacere proprie.
Experiența sa vastă ca inginer electrician, acumulată atât în România la EON cât și în Occident, i-a oferit o bază solidă pentru a-și dezvolta afacerea în domeniul energiei regenerabile, în special în montarea panourilor fotovoltaice.
Eusebiu Ghilan, inginer electrician, s-a reîntors în Iaşi în 2022, după zece ani petrecuţi în Italia, Germania şi Austria, relatează Ziarul de Iași.
Bărbatul a povestit pentru sursa citată:
„Am plecat un pic pe Italia, dar a fost catastrofă cu munca pe acolo. Nu am găsit de lucru, nu ştiu, pur şi simplu am făcut toate meseriile pământului, numai de electricitate nu m-am ocupat. DJ de radio am fost, la Asociaţia Română Flacăra din Torino am fost director de comunicare, am fost de toate, doar ca electrician nu am găsit de lucru.
În 2006, mi-am luat o maşină din Germania şi aşa am cunoscut un tip care avea firmă de instalaţii electrice, dar n-avea decât doi angajaţi pe atunci”.
A plecat în Germania, apoi în Austria
Despre Germania a spus:
„Nu-i rău de trăit, nu-i rău, dar tu, venind din afară, ca străin, oricum eşti privit de sus. Asta-i povestea tuturor românilor, nu-i numai povestea mea.
Bine, eu am fost, să zicem, un caz fericit, că am făcut doar electricitate şi acolo, în şantierele din Germania, nu a fost cazul să fiu umilit sau să lucrez din greu. Aveam program fix, salariul – salariu, totul ca la carte. Asigurări, carduri, totul tot, cum fac nemţii. Pot spune că am fost băiat norocos la faza asta.”
Au urmat doi ani petrecuți în Austria, apoi a hotărât să se întoarcă definitiv acasă: „Dorul de casă te omoară. Dorul de mâncarea de acasă, dorul de familie, de prieteni. Stai cât stai acolo, dar te duci cu capul, devii ca ei.
Ei sunt ca roboţii şi am devenit şi noi roboţi pe lângă ei. Casă-serviciu, casă-serviciu, serviciu-casă. Duminica mă mai salvam, pe la biserică, mă mai duceam să mă mai întâlnesc cu români. Şi asta-ţi e viaţa în străinătate”.
În 2022, a hătărât să se întoarcă definitiv acasă
A deschis firma de instalații electrice Cella Electrotehnic SRL în Iași, în timp ce soția și fiul său au rămas să lucreze în Austria:
„Când se întoarce, fiul meu vrea să facă aceeaşi facultate ca şi mine, să se ocupe şi el de instalaţii electrice, că a lui e moştenirea. Acum munceşte împreună cu soţia mea la o fabrică de piese de avioane din Austria.
Şi nu-i numai firma, dar mai avem o casă de achitat acolo – am cumpărat o locuinţă, ca să nu stăm cu chirie. Mai avem şi pe aici nişte proiecte.
Aşa că imediat ce am venit mi-am luat un apartament în Valea Lupului şi m-am apucat treabă. Nu am stat cu mâna-n sân. M-am înscris în Asociaţia Electricienilor din România, care e recunoscută la nivel de ţară şi chiar european.
Ei au făcut cursuri de montare a panourilor fotovoltaice. M-am autorizat pe fotovoltaice, mi-am înrămat frumos autorizarea, mi-am găsit băieţi, că greu e cu oamenii”.
Concentrarea pe panourile fotovoltaice este un pas logic în contextul actual, când interesul pentru sursele regenerabile de energie este în creștere.
Totuși, experiența lui Eusebiu subliniază și provocările antreprenoriatului în România, de la dificultățile de a găsi personal calificat și dedicat, până la complexitatea birocrației și schimbările în reglementări.
Aceste obstacole sunt comune pentru mulți antreprenori care se întorc în țară și necesită adaptare și perseverență:
„Am tras o linie după un an de zile şi am văzut că ori cu zece oameni, ori cu cinci, tot atâta treabă fac. Aşa că am schimbat strategia: mai mult de cinci nu mai angajez. Ca să ţii o firmă de asta în viaţă îţi trebuie lucrări.
Lucrări, nu să te duci la un coteţ şi pui un bec. Trebuie lucrări bazate, ca să ţii salarii. Statul te rupe în două, ANAF-ul te sparge, nu mai ştii pe unde să apuci.”
O altă problemă a fost aceea a autorizaţiilor pe care a trebuit să le obţină pentru ca firma sa să poată funcţiona, apoi a celor pentru activitatea de montaj a panourilor fotovoltaice, dar şi pentru cea de electrician:
„În străinătate m-au întrebat: „Ce ştii să faci?” „Electricitate”. „Hai!”. Aici, trebuie să fii autorizat şi răs-autorizat şi răs-autorizat. Nu aveam de muncă, dar aveam o grămadă de autorizaţii”.
Cu toate acestea, electricianul român este convins de economia şi de impactul pozitiv al panourilor voltaice supra mediului şi asupra profitului pe care îl pot aduce.
Drumul lui Eusebiu Ghilan ca antreprenor în domeniul energiei regenerabile în România este un exemplu de ambiție și adaptabilitate, reflectând atât oportunitățile cât și provocările întâmpinate de antreprenorii români în contextul actual economic și social.