Prunele și proprietățile lor miraculoase. Beneficii pentru sănătate, calorii, valori nutriționale

- Conținut sponsorizat -

Știți cum își începe ziua regina Marii Britanii la început de toamnă? Savurează două prune din grădina sa preferată și abia apoi ia micul dejun tradițional englezesc. În aceste fructe, cred britanicii, se află secretul longevității reginei Elisabeta a II-a. În Regatul Unit, prunele nu sunt doar preferatele Reginei Mamă. Toată lumea le adoră. Fructele dulci-acrișoare sunt folosite pentru a face budinci, plăcinte, dulciuri și cocktail-uri alcoolice.

Dacă mergeți în vizită în Marea Britanie, atunci veți putea vedea personal dragostea englezilor pentru prune, fără să gustați măcar numeroasele delicatese ce le conțin. Peste 20 de pub-uri din Londra au denumiri ce conțin cuvântul prună, respectiv „plum”. De exemplu: „Wild Plum”, „Plum in Love”, „Drunken Cook and Plum Tree” sau unul dintre locurile preferate ale celebrului Winston Churchill – „Yellow Plum”.

Origine și conținut de minerale

Prunul european (Prunus domestica) este, de fapt, o specie originară din Asia, mai precis din zona Caucazului, care mai târziu a început să fie cultivată și în Siria, în principal în Damasc. Introdus în Europa în țările mediteraneene de către romani în jurul anului 150 î.Hr, prunul este astăzi larg răspândit și cultivat în practic toate climatele temperate.

Există mai mult de 2.000 de soiuri de pruni în lume, ale căror fructe diferă nu numai prin culoare, ci și prin gust. Pot fi negre, galbene, roșii și, de asemenea, mov, verde închis și albăstrui. Ele sunt împărțite în prune comestibile, sălbatice (sunt foarte acrișoare la gust) și decorative, a căror înflorire magică albă sau roz poate deveni un adevărat spectacol în grădină.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Renumite pentru calitățile lor laxative, prunele proaspete sau uscate sunt un aliat al sănătății noastre datorită cantității mari de potasiu, antioxidanți și fibre pe care le conțin. Prunele sunt considerate un aliment hrănitor și sățios, cu un conținut ridicat de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, vitamina A, vitamina C și polifenoli .

În comerț le puteți găsi atât proaspete, cât și uscate sau chiar și afumate. Datorită procesului de uscare ce reduce drastic prezența apei, prunele conțin o concentrație mai mare de nutrienți, zaharuri ușor asimilabile, molecule antioxidante, dar și calorii. Din acest motiv, este esențial să nu consumați în exces prune uscate. În general, 100 de grame de prune uscate oferă aproximativ 236 de calorii.

Calorii și valori nutriționale

Prunele proaspete conțin o cantitate apreciabilă de apă și fibre, în comparație cu un conținut scăzut de proteine ​​și grăsimi. Sunt și un aliment cu conținut scăzut de calorii (100 de grame de prune oferă doar 45 de calorii) și au un conținut consistent de zahăr. Din punct de vedere al micronutrienților, aceste fructe sunt o sursă excelentă de potasiu, magneziu, vitamina C, precum și vitamina B1 și B2 în proporții mai mici.

De asemenea, sunt o sursă excelentă de polifenoli, substanțe antioxidante foarte frecvente în lumea vegetală.

- Continuarea după publicitate -

Beneficiile consumului de prune

Prunele au acțiune diuretică și purificatoare, au bune proprietăți antioxidante și sunt un tonic natural excelent (în special prunele uscate). Iată principalele calități ale acestor fructe:

  • au un efect drenant, detoxifiant și benefic pentru regularitatea tranzitului intestinal. Cu 88% apă și o cantitate consistentă de fibre (regăsite mai ales în cele uscate), prunele sunt o sursă excelentă de apă dar nu numai, au un efect excelent de sațietate;
  • au o acțiune antioxidantă și antiinflamatoare datorită vitaminei A și polifenolilor (cele mai reprezentate sunt cianidina, catechina, epicatechina și proantocianidinele), molecule bioactive cu acțiune antioxidantă care acționează protejându-ne de acțiunea radicalilor liberi ce provoacă leziuni ireparabile celulelor noastre;
  • au o acțiune revigorantă și anti-oboseală. Printre proprietățile prunelor regăsim și acest beneficiu, garantat de cantitatea mare a potasiului, 190 mg la 100 g. Potasiul este de fapt un tonic cardiac și muscular foarte util pentru prevenirea crampelor musculare ce pot apărea după o activitate sportivă intensă;
  • prevenirea Potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Florida și publicată în „British Journal of Nutrition”, se spune că prunele uscate pot preveni fracturile osoase și chiar osteoporoza la femeile aflate în postmenopauză;
  • prevenirea cancerului. Această proprietate benefică este confirmată de un studiu al Universității Texas A&M și al Universității din Carolina de Nord, potrivit căruia consumul de prune uscate poate afecta microbiota intestinală, reducând astfel riscul de a dezvolta cancer de colon.

Cantitatea ideală de prune recomandată pentru consumul zilnic

Prunele se încadrează în categoria fructelor, așa că o porție de prune proaspete este echivalentă cu aproximativ 150 de grame. Practic, o porție de prune este egală cu aproximativ două fructe de mărime medie. Pentru a garanta toate calitățile preventive și benefice ale acestora (inclusiv cele laxative), este recomandat să se consume 4-5 prune proaspete pe zi, începând cu cea mai importantă masă a zilei, micul dejun.

- Continuarea după publicitate -

În plus, dacă sunt consumate dimineața, efectul laxativ al acestora va fi mai eficient. În schimb, dacă vreți să folosiți prune uscate pentru a „merge la toaletă”, puteți lăsa 5-6 fructe în puțină apă peste noapte și apoi le consumați a doua zi dimineață, împreună cu apa în care s-au înmuiat.

În ceea ce privește prunele uscate, trebuie amintit că sunt un aliment hipercaloric și, ca atare, este bine să nu consumați prea multe, mai ales dacă sunteți supraponderali sau urmați o dietă de slăbit. În acest sens, rețineți că o porție standard de prune deshidratate este de aproximativ 30-40 de grame.

În acest sens, vă reamintim că 100 g de prune uscate furnizează puțin sub 240 kcal. După cum am menționat deja, în scopul unei alimentații echilibrate, este de preferat să se consume 2-3 bucăți zilnic. Această cantitate, sau puțin mai mult, se poate dovedi deja suficientă pentru un bun tranzit intestinal.

Deshidratarea prunelor

- Continuarea după publicitate -

Uscarea prunelor este o operațiune destul de simplă. În primul rând, trebuie să spălați fructele și să le zvântați timp de câteva minute. De obicei, este de preferat să îndepărtați sâmburele interior, tăind prunele în două jumătăți dar le puteți lăsa și întregi.

Puteți lăsa fructele să se usuce spontan, ținându-le la soare pentru câteva zile. Alternativ, este posibil să folosiți cuptorul , punând prunele într-o tavă de copt (acoperită cu hârtie de copt) și ținute la temperatura de 60-70 °C timp de două ore. De asemenea, se poate folosi și deshidratatorul, un aparat electric special creat pentru astfel de preparate.

Idei și sfaturi pentru utilizarea prunelor

Datorită aromei lor caracteristice, prunele sunt potrivite pentru a face diverse rețete, în special deserturi. Printre cele mai populare și realizabile preparate în variantele „light”, se numără gogoșile, prăjiturile moi și tartele, dar și plăcintele, mousse-urile și biscuiții umpluți.

De remarcat sunt și rețetele mai clasice pentru prepararea sucurilor, dulcețurilor, compoturilor, precum și a celebrului magiun. Pentru rețetele ce presupun apă și zahăr, este de preferat să folosiți fructe ferme și mediu coapte. Pentru magiun, se recomandă utilizarea fructelor foarte coapte, deoarece pentru un magiun adevărat (care se scade la foc mic), nu se adaugă zahăr.

Prunele, în diferitele lor soiuri, mai sunt folosite pentru a îmbogăți preparatele din carne. În special, sunt potrivite pentru prepararea unor sosuri, în amestec cu alte condimente, pentru obținerea cărora este indicat să se folosească fructe cât mai dulci și mai coapte.

- Continuarea după publicitate -

De asemenea, din prunele căzute din pom pe pământ și lăsate la macerat în butoaie timp de cel puțin două luni, se obține prin distilare băuturi alcoolice precum țuica (se aplică o distilare) sau palinca (se aplică o dublă distilare). Consumate în cantități mici, de câteva zeci de grame, aceste băuturi sunt benefice pe timpul iernii.

Contraindicațiile consumului de prune

Atenție! Nici adulții și nici copiii nu trebuie să le mănânce până la sațietate, deoarece în cantități mari, prunele pot provoca dureri severe de stomac și pot duce la tulburări intestinale. De asemenea, nu sunt recomandate persoanelor cu aciditate ridicată a sucului gastric.

Nici diabeticii nu trebuie să consume în exces prune. Chiar dacă ele purifică sângele, conțin mult zahăr și acesta este un minus. Regula principală este aceeași pentru toată lumea – consumați prune cu moderație!

Pentru a obține un magiun delicios și cu o mulțime de vitamine, prunele au nevoie de timp pentru a se coace. Iar noi avem nevoie de răbdare, pentru a nu le culege prea devreme. Începeți să recoltați prunele la începutul toamnei – atunci este sezonul lor!