Presa din Italia despre românii cu mașini înmatriculate în țară: „Au găsit noi soluții pentru a putea circula”

- Conținut sponsorizat -

Amenzi, proteste, cozi la birourile de Înmatriculări, mașini duse acasă în multe cazuri chiar pe platforme. Și chiar un caz diplomatic, cu o cerere de întâlnire la discuții din partea ambasadorului României cu reprezentanți ai Guvernului italian.

„Acestea sunt primele consecințe ale noilor prevederi legale împotriva vicleșugurilor plăcuțelor de înmatriculare străine, prevederi care au intrat în vigoare acum o săptămână. S-au luat măsuri încă din primele ore adoptării legii, iar zvonurile despre repercursiunile acesteia s-au răspândit printre comunitățile de străini, în special celor din Europa de Est. Aceștia, până în prezent, pentru a scăpa de amenzi, de taxa de timbru și de asigurările mai costoase, au circulat în Italia cu numerele de înmatriculare ale țării lor de origine chiar și atunci când dețineau o mașină achiziționată în țara noastră.” Este textul celor de la Il Sole 24 Ore despre situația creată de noile regului ale Codului rutier italian care prevăd un număr de 60 de zile pentru cetățenii străini rezidenți în Italia în care pot circula liberi cu mașina înmatriculată în străinătate, după care aceasta trebuie înregistrată în această țară.

Legea interzice practic persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. Pentru nerespectarea acestor dispoziții legale, se riscă amenzi între 712 euro și 2848 euro și sechestru pe mașină. Pot circula fără limită de timp mașinile înscrise pe firmă, cele în leasing, închiriate, sau cu contract de comodat încheiat între o societate comercială și utilizatorul vehiculului. Care, însă, trebuie să fie angajat sau colaborator al firmei respective.

Il sole 24 Ore, după ce publică imaginea de mai jos, scrie:

„Există și cei care exploatează situația pentru a propune o soluție mai puțin legală: un contract de comodat (împrumut) nu tocmai în regulă. Oferta circulă în aceste ore pe grupurile de WhatsApp (vezi imaginea de mai jos). În esență, autovehiculul va fi înmatriculat pe o societate, care dovedește că a împrumutat-o printr-un contract (comodat) șoferului care de fapt este adevăratul proprietar. Doar că legea acordă drept de circulație numai atunci când șoferul este un angajat sau un colaborator dovedit cu acte al companiei străine care îi acordă vehiculul în uz. Prin urmare, este posibil să se ofere contracte în care există o declarație falsă, din care să rezultă că utilizatorul (șoferul) are o relație de muncă cu furnizorul.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Oferta de contract de comodat care circulă pe internet. Foto: Il Sole 24 Ore

Italienii ne aduc la cunoștință prin intermediul aceleiași surse că ambasadorul român din Italia a cerut o întâlnire cu reprezentanții ministerelor de Interne și ai Transporturilor. „O circulară ar trebui să fie emisă în câteva zile, probabil în comun între cele două ministere, care studiază problemele de aplicare a legii care au apărut în ultimele zile. Între timp, Direcția Generală de la Înmatriculări care depinde de Ministerul Transporturilor, emite dispoziții tranzitorii de circulație (foglio di via) dar acest lucru nu este suficient pentru a rezolva problemele: legea ar trebui modificată”, concluzionează jurnaliștii italieni.