„Am evitat prăbușirea sistemului, măsurile restrictive funcționează și este evident că atunci când vom atinge un vârf maxim și numărul de contaminări va începe să scadă, cel puțin procentual, sperăm că peste câteva zile, nu vom putea să ne întoarcem imediat la traiul de dinainte. În acest moment nu este rezonabil să spunem mai multe, dar este clar că măsurile pe care le-am luat, atât cea care a închis activitatea pentru o mulțime de firme din țară, cât și cea legată de școli, nu pot fi decât prelungite atunci când va scădea termenul.”
Cu aceste cuvinte, prim-ministrul italian, Giuseppe Conte, citat de ziarul italian Corriere della Sera, anunță că măsurile impuse în precedență de guvernul său pentru a combate epidemia cu noul coronavirus au dat rezultate și se speră ca în următoarele zile să se vadă o încetinire a ritmului de infectări în Italia. Cu toate acestea, restricțiile aplicate în urmă cu 10 zile, care aveau ca termen de scadență 23 martie, vor fi prelunite pentru a putea preveni o nouă creștere a numărului de contaminări.
„Este nevoie să folosim bunul simț și să acționăm cu toții cu în modul cel mai conștient. Sancțiunile penale pentru cei care încalcă măsurile există, ele vor fi aplicate cu severitate și sunt de acord cu primarii care au închis parcurile: una este să faci sport, alta este să transformi locurile publice în puncte de adunare, ceea ce este inadmisibil. În acest moment nu există alte măsuri restrictive de anvergură, dar dacă interdicțiile nu sunt respectate, va trebui să acționăm”, a mai adăugat Conte.
Premierul italian s-a declarat totodată mulțumit de modul în care a fost gestionată această criză în țara sa până în prezent, precizând că orice stat din lume care se confruntă cu o astfel de situație trebuie se bazeze pe transparență pentru a evita consecințe grave.
„Suntem extrem de mulțumiți de toate demersurile făcute până acum, pași care s-au bazat pe puțin patru principii: transparența, pentru că nu ascundem nimic cetățenilor, iar cei care o fac în alte țări riscă să regrete amarnic asta; maximă rigoare, deoarece nu am subestimat nimic și am luat întotdeauna în considerare scenariile cele mai grave ca indicatori; adecvarea măsurilor și, în final, proporționalitatea, fără de care italienii, obișnuiți cu un mare individualism și libertăți civile adânc înrădăcinate, nu ar fi putut rezista, având în vedere că nu suntem în China și nu trăim într-un stat centralizat”, a mai adăugat Conte.