Un bărbat de 63 de ani din Bârlad a solicitat Tribunalului Vaslui să anuleze o decizie judecătoarească prin care, în anul 2016, a fost declarat mort. Magistraţii au menţinut sentinţa anterioară, declarându-l în continuare mort, deşi bărbatul s-a prezentat la tribunal în carne şi oase.
„Mă numesc Constantin Reliu, sunt un om decedat, dar totuşi trăiesc”, a fost confesiunea unui bărbat de 63 de ani care s-a prezentat în faţa judecătorilor Tribunalului Vaslui.
Declarat mort, se prezintă viu în fața judecătorilor care susțin în continuare că e… mort!
A mers în instanţă să ceară anularea unei sentinţe emise în 2016 la Judecătoria Bârlad prin care i-a fost declarată moartea, la solicitarea soţiei. Tribunalul Vaslui i-a respins însă solicitarea, ca fiind inadmisibilă din punct de vedere procedural. Magistraţii spun că apelul a fost făcut la aproape doi ani de la pronunţarea sentinţei, motiv pentru care nu poate fi luat în considerare, conform legii. Astfel, bărbatul mort în acte dar cât se poate de viu în realitate trebuie să deschidă o nouă acţiune în instanţă, să apeleze la o cale extraordinară de atac prin care să solicite revizuirea sentinţei.
Bărbatul declară că nu are bani şi nici posibilitatea de a-şi găsi vreun loc de muncă, câtă vreme figurează ca fiind mort și este revoltat de situaţia în care se află afirmând că abia reuşeşte să supravieţuiească, neavând niciun venit. Constantin Reliu plecat la muncă în Turcia în anii 90. Ultima data şi-a vizitat familia în anul 1999. Pe fondul neînţelegerilor cu soţia, bărbatul a decis să rupă legătura cu familia şi să îşi facă un rost în Turcia, unde lucra ca bucătar.
În ianuarie anul curent, după ce a fost prins de autorităţile turce având documentele de şedere expirate, vasluianul a fost expulzat în România. La intrarea în ţară, autorităţile vamale i-au adus la cunoştinţă că figurează ca fiind mort. Iniţial, a crezut că este vorba de o glumă însă în momentul în care autorităţile i-au prezentat datele prin care figura ca fiind mort din 31 decembrie 2003, Constantin Reliu a pus la dispoziţia autorităţilor toate actele de identitate în original arătându-le că este cât se poate de viu.
„Autorităţile vamale m-au chestionat mai bine de şase ore, până şi-au dat seama că nu este vorba despre o farsă. Am fost lăsat să merg acasă, iar aici am constatat că familia a împărţit tot ce aveam în comun”, a povestit Constantin Reliu. Bărbatul s-a adresat Poliţiei, de unde a aflat că în lipsa sa, familia a solicitat în 2013 să-i fie declarat decesul, având în vedere că nu a mai dat niciun semn de viaţă. A fost îndrumat către instanţa care a pronunţat hotărârea judecătorească.
Potrivit Codului Civil, „în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă”.
De asemenea, potrivit art. 949 din Codul Civil, se poate depune o cerere de constatare a nulităţii hotărârii declarative de moarte în cazul în care persoana este în viaţă, iar solicitarea se depune la instanţa care a pronunţat hotărârea. Însă problema pe care o va întâmpina bărbatul acum este că, în acte, deocamdată el nu există, nu are o casă şi nici nu poate părăsi graniţele României în mod legal.