La sfârșitul lunii iulie a fost inaugurată la stadionul „Boroli” din Gravellona Toce (Piemont) expoziția de picturi murale reprezentând sportivi din toată lumea care pot constitui inspirație și exemplu pentru tinerii de astăzi. Unul dintre cei 9 artiști care au executat lucrările a ales să o reprezinte pe Nadia Comăneci, doar că pictura lui a constituit în cele din urmă un subiect controversat, deoarece pe fundal apare chipul lui Nicolae Ceaușescu.
Pictura murală este pictura pe un perete, tavan, zid sau pe orice suprafață permanentă a unei clădiri sau structuri.
Pe fundalul picturii Nadiei Comăneci, de la Stadionul Boroli, apare pe fundal chipul lui Nicolae Ceaușescu, detaliu care a înfuriat comunitatea română din zonă:
„Juxtapunerea dintre o figură precum cea a Nadiei Comăneci și un dictator nu poate fi în niciun fel acceptată, cerem primarului și consiliului comunal ca imaginea lui Nicolae Ceaușescu să fie eliminată din această reprezentare”, a fost apelul comunității românilor din zonă.
Giovanni Morandi, primarul orașului Gravellona Toce, a explicat că artistul care a efectuat respectiva pictură murală a vrut tocmai să sublinieze faptul că, deși trăia și se antrena într-o țară supusă dictaturii și în care libertățile erau limitate, Nadia Comăneci a reușit performanțe sportive uluitoare:
„Artistul nu a vrut absolut deloc să aducă un afront poporului român, ci dimpotrivă, semnificația acestei picturi murale este tocmai măreția Nadiei Comăneci, capabilă să obțină rezultate extraordinare, în ciuda dictaturii și a limitării libertății”, a explicat Morandi.
„De fapt, Ceaușescu este înfățișat în culoare roșie, simbol al sângelui și al suferințelor pe care le-a provocat poporului său. Ne pare rău pentru neînțelegere, dar lucrarea nu reprezintă o lipsă de respect adusă României”, a mai adăugat primarul italian.
Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur.