Mii de români stabiliți în străinătate, ajunși la vârsta pensionării, așteaptă de peste un an sau chiar doi deciziile de pensionare din România.
Comunicarea greoaie cu autoritățile și diferențele legislative dintre state complică procesul, iar Casa Națională de Pensii acuză uneori beneficiarii pentru întârziere, susținând că aceștia nu depun toate documentele necesare, informează Știrile Pro TV.
În județul Bihor, peste 10% dintre dosarele de pensionare sunt internaționale, iar românii din diaspora întâmpină adesea probleme birocratice.
Dobrița Ponea, în vârstă de 63 de ani, care locuiește de 20 de ani în provincia Tarragona din Spania, a depus documentele pentru cei 17 ani lucrați în România în mai 2023. De atunci, nu a primit nicio informație despre stadiul dosarului.
„Am depus toate actele în mai anul trecut. Se fac un an și 5 luni și nu am primit nici măcar o înștiințare că actele sunt în regulă, că primesc, că nu primesc, că am dreptul, că nu am dreptul,” a declarat Dobrița Ponea.
Situația este similară și pentru Dana Voievod, rezidentă de aproape 20 de ani în Catalonia, tot în Spania, care a depus cererea în decembrie 2023, dar nu a primit niciun răspuns.
„Am depus dosarul de pensii în decembrie, anul trecut, și nu mai știm nimic. Nu răspund la telefon,” a relatat Dana Voievod.
Avocata Iulia Bugsan explică că perioada de răspuns pentru dosarele internaționale poate ajunge chiar și la doi ani, fără ca beneficiarii să aibă posibilitatea de a verifica situația.
„Dosarele care se depun de-aicea au o marjă de răspuns de 8 luni, un an, chiar doi ani de zile. Oamenii nu pot să verifice dacă au trimis bine, nu pot să verifice absolut nimic,” a spus Bugsan.
Diferențele legislative dintre România și alte țări europene generează probleme suplimentare. Directorul Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, explică că unele state nu impun legalizarea documentelor trimise, ceea ce duce la nevalidarea acestora în România.
„Mergi în Franța, depui o copie xerox după cartea de muncă, ei trimit copia xerox și eu spun: ‘Domle, eu nu pot să-ți valorific copia xerox, pentru că mie îmi trebuie document legalizat’. Și-atunci începem să facem corespondență cu Franța,” a declarat Țenț.
Potrivit Casei Naționale de Pensii, la sfârșitul lunii august, erau în lucru peste 17.000 de dosare de pensii internaționale la nivelul întregii țări, dintre care aproximativ două treimi sunt cereri pentru persoane cu rezidență permanentă în alte state.