În curând, pasagerii care călătoresc din principalele aeroporturi europene vor putea transporta în bagajul de mână lichide în recipiente mai mari de 100 de mililitri, inclusiv sticle de apă, alcool, ulei sau parfumuri.
Această schimbare semnificativă este posibilă datorită reluării utilizării scannerelor de ultimă generație, capabile să detecteze instantaneu explozibilii și lichidele periculoase, fără a mai impune restricții stricte.
Potrivit publicației Corriere della Sera, reluarea utilizării acestor echipamente ar putea fi aprobată chiar până la sfârșitul lunii iulie sau în luna august, după ce Conferința Europeană a Aviației Civile (Ecac) va valida algoritmul actualizat al aparatelor Hi-Scan 6040 CTiX, produse de compania Smiths Detection.
Aceste aparate sunt deja instalate în mai multe aeroporturi din Italia, printre care Milano Malpensa, Linate, Roma Fiumicino, Bergamo, Catania, Bologna și Torino.
Această tehnologie avansată oferă imagini de înaltă rezoluție și poate recunoaște rapid substanțele periculoase. Astfel, pasagerii nu vor mai fi nevoiți să scoată din bagaje laptopurile, tabletele sau lichidele în timpul controalelor de securitate.
Totuși, organizația de protecție a consumatorilor Codacons avertizează asupra riscurilor generate de această tranziție inegală între aeroporturi.
„Problema este că nu toate aeroporturile sunt dotate cu aceste scannere de nouă generație”, a precizat Codacons. „Acest lucru introduce noi dificultăți, care pot crea confuzie în rândul pasagerilor, îi pot induce în eroare și pot genera costuri suplimentare.
Există riscul ca un călător să plece dintr-un aeroport care permite transportul lichidelor peste 100 ml, dar să revină sau să facă escală într-unul unde acest lucru nu este permis, fiind astfel nevoit să își înregistreze bagajul sau să renunțe la produse precum creme, parfumuri sau sticle de vin”.
Pentru a evita astfel de situații, Codacons solicită implementarea unor măsuri de securitate uniforme în toate aeroporturile europene, pentru a elimina diferențele care pot prejudicia pasagerii.
Modificarea reglementărilor privind transportul lichidelor vine la aproape două decenii de la introducerea restricțiilor în 2006, în urma unor amenințări teroriste.
Revenirea la o regulă mai flexibilă promite o experiență de călătorie mai simplă, dar impune în același timp armonizarea normelor de securitate în toate statele membre ale Uniunii Europene.