Papa Francisc: Locul în care a cerut să fie înmormântat când va muri. Ceremonie simplificată pentru funeraliile papale

- Conținut sponsorizat -

Papa Francisc a dispus modificări semnificative ale ritualului funerar pentru papi, optând pentru o ceremonie mai sobră, care să reflecte mai degrabă rolul unui păstor al Bisericii decât pe cel al unui lider mondial. Noile reguli sunt incluse în cea mai recentă ediție a „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis”, aprobată la 29 aprilie și publicată pe 4 noiembrie.

Ceremonie simplificată pentru funeraliile papale

Printre principalele schimbări se numără eliminarea tradiției celor trei sicrie suprapuse (din lemn de chiparos, plumb și stejar) și renunțarea la expunerea trupului neînsuflețit pe un catafalc înalt.

Trupul papei defunct va fi așezat direct într-un sicriu de lemn zincat la exterior și expus credincioșilor în această formă. De asemenea, noul ritual prevede măsuri clare pentru cazurile în care înmormântarea are loc într-un alt loc decât Bazilica Vaticană.

Această decizie a fost justificată de dorința papei de a simplifica riturile funerare pentru a sublinia credința în Hristos cel Înviat și a evidenția că funeraliile unui Papă trebuie să fie cele ale unui păstor, nu ale unui „puternic al lumii”.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un loc de odihnă neașteptat

Papa Francisc a dezvăluit că va fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, nu în Bazilica San Pietro, continuând astfel să demonstreze devotamentul său față de icoana Salus Populi Romani. Această alegere reflectă modestia și valorile sale personale.

Detalii despre noul ritual

Ritualul păstrează cele trei „stații” tradiționale – în casa defunctului, în Bazilica Vaticană și la locul de înmormântare – însă acestea au fost simplificate:

  • Constatarea decesului va avea loc în capela privată, iar trupul neînsuflețit va fi depus imediat în sicriu.
  • În Bazilica Vaticană: Se va face o singură procesiune către Bazilica San Pietro, unde sicriul va fi închis și va avea loc slujba funerară.
  • La locul de înmormântare: Sicriul va fi transportat direct la mormânt, eliminând etapele suplimentare de sigilare tradiționale.

Modificările includ și adaptări pentru slujbele de pomenire de nouă zile, reducând numărul acestora și extinzând opțiunile de rugăciune la patru formulare.

- Continuarea după publicitate -

O tradiție adaptată vremurilor

Ultima revizuire a ritualului fusese realizată în 1998 de către Sfântul Ioan Paul al II-lea, fiind utilizată prima dată la funeraliile acestuia.

Arhiepiscopul Diego Ravelli, Maestrul ceremoniilor liturgice papale, a explicat că schimbările recente răspund experiențelor acumulate și cerințelor directe ale Papei Francisc.

Prin această decizie, Papa Francisc continuă să promoveze simplitatea și spiritualitatea, rămânând fidel misiunii sale de păstor al credincioșilor.