Papa Francisc a cerut scuze populațiilor indigene din Canada: „Sunt profund întristat. Vă cer iertare”

- Conținut sponsorizat -

Papa Francisc le-a prezentat scuze comunităților indigene din Canada după descoperirea, anul trecut, a sute de morminte nemarcate în școli internat de ordin religios catolic.

Papa Francisc s-a întâlnit cu comunitățile indigene First Nations, Metis și Inuit, cerându-le iertare pentru crimele comise în școlile catolice din Maskwacis, o comunitate din Alberta (Canada).

Între 1881 și 1996, peste 150.000 de copii indigeni au fost separați de familiile lor și aduși în școli rezidențiale. Mulți copii au fost înfometați, bătuți pentru că vorbeau limba maternă și abuzați într-un sistem pe care Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada l-a numit „genocid cultural”.

Vorbind în apropierea locului unde au existat două școli catolice în care copiii populațiilor băștinașe au avut de suferit, Papa Francisc le-a cerut iertare atât supraviețuitorilor, cât și urmașilor acestora, pentru sprijinul creștinilor față de „mentalitatea colonizatoare a vremii” și a cerut „o anchetă serioasă” pentru a-i ajuta să se vindece.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sunt profund întristat. Vă cer iertare”, a declarat suveranul pontif, evocând „răni încă deschise”. Papa Francisc a recunoscut astfel responsabilitatea unor reprezentanți ai Bisericii Catolice în acel sistem de învăţământ în cadrul căruia copiii au suferit abuzuri fizice, verbale, psihologice şi spirituale”.

Discursul său a fost adresat personal oamenilor care fac parte din comunitățile Primele Națiuni, Metis și Inuit. În vârstă de 85 de ani, Papa a fost primit de liderii indigeni purtând coifuri de război din pene de vultur, cu scandări, bătăi de tobe, dansuri și cântece.

După ce s-a rugat în cimitirul din Maskwacis, papa Francisc şi-a cerut iertare de trei ori, „cu ruşine şi claritate”, în timpul acestui prim discurs rostit în proximitatea fostei şcoli catolice din Ermineskin, în prezenţa unui grup numeros de supravieţuitori şi de membri ai comunităţilor autohtone, vizibil emoţionaţi.

Pope Francis attends a silent prayer at the cemetery during his meeting with First Nations, Metis and Inuit indigenous communities in Maskwacis, Alberta, Canada July 25, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

„Sunt aici pentru că primul pas al pelerinajului meu penitențial printre voi este acela de a cere din nou iertare, de a vă spune încă o dată că îmi pare profund rău”, a spus Francisc.

„Îmi pare rău pentru modul în care, din păcate, mulți creștini au sprijinit mentalitatea colonizatoare a puterilor care au asuprit popoarele indigene. Îmi pare rău! În fața acestui rău deplorabil, Biserica îngenunchează în fața lui Dumnezeu și îi imploră iertarea pentru păcatele copiilor ei”, a completat el.

- Continuarea după publicitate -

După ce Papa a vorbit, avocatul canadian Wilton Littlechild a așezat pe capul suveranului pontif un coif din pene. El s-a ridicat din scaunul cu rotile, pe care îl folosește din cauza durerilor la un genunchi, și a purtat-o pentru câteva momente în fața mulțimii care aplauda.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, prezent şi el la Maskwacis, a insistat la rândul lui asupra nevoii de reconciliere, despre care a spus că reprezintă „o chestiune care îi priveşte pe toţi canadienii”.

„Nimeni nu trebuie să uite ceea ce s-a întâmplat în acele internate şcolare şi trebuie să veghem cu toţii ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat Justin Trudeau, invitându-i pe toţi cetăţenii canadieni „să dea dovadă de deschidere, ascultare şi împărtăşire”.