Carlotta Bertolini, o italiancă în vârstă de 47 de ani, este proprietara restaurantului Keller din Modena (provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna) de circa 22 de ani.
Antreprenoarea a luat la un moment dat decizia de a angaja numai străini, deoarece, în opinia sa, italienii sunt „nepăsători și nepregătiți”, așa cum a declarat chiar ea pentru ziarul Il Resto del Carlino.
De asemenea, Carlotta vede în afacerea pe care o gestionează o oportunitate de a promova integrarea socială.
„La sfârșitul turei, rămân pentru a-i învăța limba italiană”, a spus ea, menționând că se confruntă cu birocrația excesivă care îngreunează procesul.
„Vreau să folosesc localul meu pentru a face integrare. Este adevărat, poate că angajații mei nu vor ști imediat să vorbească bine italiana: clienții mei vor trebui să se obișnuiască”, a explicat femeia.
Ea a adăugat că a întâmpinat dificultăți în a găsi personal, dar că imigranții dovedesc o dorință puternică de a munci, spre deosebire de localnici.
Întrebată despre schimbările din lumea restaurantelor, Carlotta a afirmat:
„Dacă vorbim de roluri precum bucătar și spălător de vase, dacă acum 20 de ani era greu să găsești un italian dispus să le facă acum este literalmente imposibil.
În ultimii ani am avut în bucătărie o fată din Est și apoi una din Burkina Faso. Amândouă au fost foarte bune, disponibile și punctuale. Au început cu un contract pe trei ani și apoi au trecut la unul pe timp nedeterminat. Dar nu a fost ușor”, referindu-se la barierele lingvistice și culturale.
„Am folosit fotografii cu felurile de mâncare și numele produselor dedesubt. Încă mai avem un băiat pakistanez care rămâne după tura sa pentru a învăța italiana și pronunția”, a mai spus antreprenoarea.
Ea a subliniat totodată și problemele de prezentare la interviuri: „Îi înțeleg că este important să știe câți bani vor câștiga, dar nu poate fi prima întrebare.
Aproape niciodată cei care întreabă nu au experiență în acest domeniu, deci întâi spune-mi ce știi să faci și apoi putem discuta despre salariu”.
În ceea ce privește angajările, Carlotta Bertolini menționează că în 2023 a cheltuit 23.000 de euro numai cu perioade de probe:
„Tineri care încep, stau două luni și apoi pleacă. Sau eu întrerup colaborarea, pentru că după zece greșeli identice înseamnă că nu lucrezi cu atenție, și atunci nu are rost”.
Din experiența ei, persoanele imigrate în Italia chiar vor să muncească, ceea ce face diferența.
Carlotta atrage atenția asupra birocrației și a sistemului de primire din Italia:
„Din păcate, mulți rămân într-un fel de bulă, fără a se putea mișca și rămânând, între altele, o forță de muncă nevalorificată. Nu mă miră că mulți devin infractori, eu, în locul lor, înainte de a muri de foame, probabil aș face la fel”.