Nu primesc amendă de la ANAF cei plecați înainte de 1 ianuarie 2018 în străinătate, pentru nedeclararea domiciliului fiscal în afara țării

- Conținut sponsorizat -

Amenzile prevăzute în ordinul ministrului finanțelor care cere cetățenilor stabiliți în străinătate să își declare domiciulul fiscal pentru a evita dubla impunere vor fi aplicabile doar celor care părăsesc țara după 1 ianuarie 2018.

Președinta ANAF, Mirela Călugăreanu confirma în răspunsul la adresa pe care deputatul de diaspora Doru Coliu a trimis-o fiscului că amenzile aplicabile celor care nu declară domiciliul fiscal în afara țării se aplică doar celor care se stabilesc în străinătate după 1 ianuarie 2018.

„Am primit răspunsul de la ANAF în legătură cu chestionarul de stabilire a rezidenței fiscale, cum se va aplica legea și cărora persoane” spune deputatul Coliu citat de robarna.com și adaugă: „Prin amabilitatea doamnei Președinte ANAF Mirela Călugăreanu avem confirmarea că nu va fi amendat nici un român care a plecat din România înainte de 01.01.2018 și nu și-a completat chestionarul.”

Doru Coliu, deputat de diaspora. Sursa foto: robarna.com

Românii care intenționează să plece din țară pentru mai mult de șase luni de zile riscă, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendați dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea și depunerea unui chestionar de rezidență fiscală.

Obligația de notificare a intenției de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislația autohtonă, însă recent a fost reglementată, prin ordonanță a Guvernului, o amendă pentru cei ce o omit. Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv este, din prima zi a anului curent, între 50 și 100 de lei.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele care pleacă din România pentru o perioadă de peste șase luni sau pentru mai multe perioade ce însumează șase luni, într-un interval de 12 luni consecutive, sunt obligate, conform legislației fiscale, să depună la Fisc un chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale.

Obligația este prevăzută de Codul fiscal și este detaliată de Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia poate fi amendată cu sume cuprinse între 50 și 100 de lei, conform Ordonanței Guvernului nr. 30/2017.

- Mai multe după publicitate -